Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ansvarstagande samhällsaktörer i en prövande tid

Året går mot sitt slut, ett år som vi alla berörts av på ett eller annat sätt. Om så inte för fruktan för att själva drabbas, så för att någon anhörig eller nära vän skall drabbas.

Drabbas kan vi göra på många sätt, genom sjukdom är det kanske flest av oss som reflekterar över. Dock är det minst lika många eller kanske fler som drabbas ekonomiskt då hela kundbasen kan utebli från en dag till en annan.

I detta läge är det viktigt att vara eftertänksamma och att kommunikationen till kunder är tydlig och ingjuter hopp för vår morgondag. I detta läge är det också viktigt att tänka på att kunden kan ha det väldigt tufft, framförallt ekonomiskt. Att då genomföra större prishöjningar är för oss fastighetsägare inte aktuellt.

Tvärtom mot hur samhället ställer om och anpassar sig till denna verklighet går Avfallshantering Östra Skaraborg (AÖS) mot strömmen och levererar en höjning av sin avfallstaxa som minst sagt sticker ut. En höjning som inte kommuniceras mer än som en notis och hänvisning på årets sista faktura. Man väljer alltså att på sedvanligt sätt justera taxorna enligt praxis i respektive fullmäktige och inte att ta diskussion eller kommunicera med sina kunder om hur man kan hjälpa till i denna prövande tid.

Kostnadsökningarna drabbar bara delvis AÖS slutkunder (vi som fastighetsägare räknas inte som kunder hos AÖS) då bostadshyror inte justeras upp efter kostnadsökningar för hyresvärden. Lokalhyresgäster däremot (butiker, restauranger, m.m.) får dock denna kostnadsökning mitt i brinnande krissituation.

AÖS har tidigare också kommunicerat hur viktigt det är att sortera matavfall och propagerat för vikten att så många som möjligt väljer att göra det. Nu symboliserar man istället motsatt effekt genom att höja taxan mer för hämtning av matavfall (11,2%) än för hämtning av restavfall (4,7%). Man höjer också den fasta lägenhets och verksamhetsavgiften med 6,7%.

Våra medlemmar förväntar sig att AÖS kommunicerar sakligt och motiverat vad som föranleder dessa kraftiga höjningar, samt varför man väljer att genomföra dom i dessa svåra tider. Vår konkurrenskraft som region och vårt framtida samhälle tjänar på låga avgifter, samhällsengagemang och viljan att göra gott. Vi har detta år försökt bidra på det sätt vi kan genom sänkta hyror och på andra sätt stöttat våra kunder. Vi i Fastighetsägarna förväntar oss att även kommunalförbund ser att man är en samhällsaktör som kan ta ansvar i en prövande tid.

Alma Ohlin, ansvarig näringspolitik Fastighetsägarna Skaraborg

Fredrik Johansson, kretsordförande Fastighetsägarna Skaraborg

Carl Danielson, kretsledamot Fastighetsägarna Skaraborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel