Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kan minska bristen som corona trängt undan

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Bostadskrisen utgör ett reellt hot mot Sveriges tillväxt och konkurrenskraft. Därför behöver Västra Götalands riksdagsledamöter driva på för en skattereform med bäring på bostadsmarknaden samt en översyn av LOU

Coronakrisen har paralyserat hela världen. Den har också inneburit att media dominerats totalt av coronavirusets framfart. Det är viktigt och bra med den omfattande mediebevakningen – samtidigt har krisen trängt ut andra stora samhällsproblem från debatten, som exempelvis den stora bostadsbristen.

I Västra Götaland lider 47 av 49 kommuner av bostadsbrist. Det utgör ett reellt hot mot tillväxt och konkurrenskraft. Dessutom står byggsektorn i dag för 20 procent av Sveriges samlade klimatpåverkande utsläpp, vilket är helt ohållbart om Sverige ska ha en chans att nå klimatmålet till 2045.

Som en reaktion på bostadsmarknadens bistra utveckling bjöd statsminister Stefan Löfven (S) och bostadsminister Per Bolund (MP) i februari in till branschsamtal för byggbranschen. Syftet var att säkra en hög byggtakt med fokus på bostäder för unga och minskad klimatpåverkan.

På Nock Massiva Trähus uppskattar vi regeringens prioriteringar, men dessvärre verkar det som att de fokuserar för mycket på enskilda åtgärder.

När coronakrisen är över behöver januaripartierna i stället påbörja den stora skattereform med bäring på bostadsmarknaden som de aviserade i januariavtalet för ett drygt år sedan. Det behövs en dialog om politiska och ekonomiska reformer samt styrmedel för att förändra bostadsmarknaden och byggbranschen i grunden.

Vi trähusbyggare stöter på många hinder i den konventionella byggprocessen. Därför vill vi att Västra Götalands riksdagsledamöter driver på riksdagen och regeringen i två frågor.

För det första behöver januaripartierna prioritera den stora skattereformen och aktivt inkludera bostadsmarknads- och byggpolitik i det arbetet.

För det andra behöver regeringen se över lagen om offentlig upphandling så att den inte missgynnar mindre aktörer som oss trähusbyggare. I sin nuvarande utformning gynnar LOU jättarna och försvårar klimatomställningen av branschen.

Vi ser fram emot att framöver följa januaripartiernas arbete och bidrar gärna aktivt med våra expertkunskaper om klimat- och samhällsnyttan med trähusbyggande.

Olle Knaust, styrelseordförande, Nock Massiva Trähus

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel