Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De flydde branden: ”Jag vaknade av att det brann”

 
Storbranden i Södra Ryd
Visa alla artiklar

Det senaste dygnet har varit tumultartat för de boende som evakuerats i Södra Ryd efter branden som härjat under natten. Under torsdagen har många drabbade varit och hämtat kläder från sina hem.

Tidigare har tidningen rapporterat att omkring 150 personer evakuerats från de drabbade fastigheterna. Efter att Räddningstjänsten runt lunchtid på torsdagen fått branden under kontroll har flera av de evakuerade haft möjlighet att hämta tillhörigheter.

Jiana Solaka står på parkeringsplatsen framför de sotiga bostadshusen. Framför henne ligger en hög av svarta sopsäckar. Hon har precis haft möjligheten att hämta det viktigaste från lägenheten.

Hon berättar.

– Jag vaknade i natt och såg att det brann från en lägenhet. Jag sa till min man att han skulle ta ut min dotter.

LÄS MER: Här rasar taket ner – brandmannen hade änglavakt

Familjen lämnade lägenheten och har sedan dess befunnit sig hos en släkting i ett av grannhusen.

Jiana och hennes familj har precis fått en ny lägenhet och det är tänkt att de ska flytta in den 1 februari.

– Nu ska vi ringa och se om vi kanske kan få nyckeln tidigare, säger hon.

LÄS MER: Kommunen höll pressträff efter branden i Södra Ryd

Oklart för många

Lite längre bort på parkeringsplatsen står en röd bil. Ayoub Parwaz är precis på väg att lämna platsen efter att ha hämtat lite kläder till sig och sin familj.

De lämnade lägenheten i natt efter att en polis sagt till dem att branden inte kunde kontrolleras. I några timmar fick de ta skydd i en av Rydskolans salar. Klockan 04 fick de sedan komma till Hotell Skövde men fick alltså inte med sig några kläder eller ägodelar.

– Vi har bara sovit i två timmar och nu har vi kommit tillbaks hit för att kolla hur huset ser ut, berättar Ayoub med hjälp av en tolk över telefon.

Det märks på Ayoubs berättelse att det är svårt för många av de drabbade att veta vad som väntar härnäst. Situationen är diffus och läget är ännu oklart för flera av de människor han berättar om.

Personen som hjälper till med tolkningen har efter att ha spenderat natten i sin lägenhet i närheten av branden fått problem och fått uppsöka sjukhus. Hon mår illa, har kräkts och hostar mycket. Ayoub berättar att han också ska åka till sjukhuset.

Katten välbehållen

Andreas Johansson har precis hämtat sin katt från lägenheten. I ren panik lämnade han lägenheten när han märkte att det brann. I skeendet glömde han sin katt och är glad att få återse den.

– Jag har varit osäker och orolig. Jag har tänkt på om katten har klarat sig, säger han.

Andreas känner sig lättad över att katten har klarat sig, men även för honom är läget framöver oklart.

LÄS MER: Skövde kommun sätter in krisgrupp – över 100 personer tas omhand

LÄS MER: Efter storbranden: Bert Karlsson sträcker ut handen till de drabbade