Stipendiet kan sökas av arbetslag och klasser i kommunala grundskolan samt elever i kommunala gymnasieskolan i Skövde. Det syftar till att uppmuntra elevers entreprenöriella förhållningssätt och tro på sin egen förmåga för att kunna utveckla idéer och förverkliga dem.

Årets pristagare är arbetslaget klass 8M1 från Helenaskolan som tilldelades 15 000 kronor för att ha medverkat i Nobelmuseets elevprojekt "Forskarhjälpen" – projektet Spindeljakten. Forskarna ville ta reda på om läkemedel från mänsklig användning, som spridits ut i vattnet via avlopp och reningsverk, hamnat i organismer på land.

Till sin hjälp hade de alltså eleverna i klass 8M1 som samlade in spindlar och vattenprover. De hjälpte sedan till med att analysera resultaten med egna kreativa idéer. Avslutningsvis gjorde eleverna vetenskapliga posters där de beskrev sitt arbete och sina resultat.

På plats för att ta emot stipendiet, diplom och blommor var Tova Martinsson och Lisa Manleitner Partala som fick representera klassen.

Hur känns det att ha fått stipendium?

– Det känns jätteroligt. Speciellt att ha fått göra något sånt här en gång i livet, säger Tova Martinsson. Lisa Manleitner Partala håller med.

– Det var inget vi trodde så det känns jättebra, säger hon.

"Inget vi förväntat oss"

Design Galgen UF från Västerhöjgdsymnasiet är årets andra pristagare. UF-företaget består av Fanny Elovson, Mikaela Ljungkvist, Oscar Haglund och Victor Ljungquist. De tilldelades 5000 kronor för deras egentillverkade galgar som bygger på återbrukat material och har en hopfällbar funktion. De är också könsneutrala för att passa alla. Målet med galgen är att underlätta människors vardag och skapa en produkt som även fungerar som inredningsdetalj.

– Det är alltid kul när man får pris för något som man har gjort och arbetat med en längre tid. Det var inget vi hade förväntat oss, säger Mikaela Ljungkvist.

– Vi har lagt ner mycket tid på det utöver skolan, och ibland har det varit svårt att få ihop det. Då känns det såklart extra roligt, säger Oscar Haglund.

Juryn som utser de vinnande bidragen består av representanter från sektor barn och utbildning samt representanter från Arne Lorentzson AB. Prisutdelare var Katarina Lindberg, sektorchef för barn- och utbildning, Anna Ljungberg, tillförordnad ordförande för barn- och utbildningsnämnden samt Fredrik Johansson som representerar Arne Lorentzon AB.