Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

David Lindén: Nya Munksjöleden ger utrymme för eget ansvar

Sitter du för mycket? Det är det många som gör inklusive undertecknad och det kan faktiskt få konsekvenser inför framtiden.

När man inte rör på sig blir man helt enkelt mindre frisk och det som mestadels lider av problemet är vi ungdomar även om just ungdomen är ett handikapp som går över med tiden. Det är den tiden i livet ”man tror man är oövervinnlig”, för att citera min far när han för ett par år sedan påpekade att jag rörde på mig alldeles för lite. Självklart blev jag arg men insåg med tiden att min kloka pappa hade rätt.

Problemet med stillasittande är både individuellt och något som påverkar nästan hela den svenska befolkningen. Det är därför lätt att slänga ur sig något i stil med att ”politikerna måste göra något” som kanske ett utökat friskvårdsbidrag eller lagstiftning och mer motion i skolan? För det är alltid lätt att peka ut någon annan som ansvarig för det egna beteendet och vad som brukar kallas ”nån-annan-ismen” är en synnerligen bekväm bortförklaring.

Under Alliansregeringen fick nuvarande Moderatledaren och dåvarande socialförsäkringsminister Ulf Kristersson löpa gatlopp i media när han påpekade det fullt rimliga i att vuxna och friska människor har ett ansvar för sin egen motion. Nationell folkhälsopolitik ska först och främst finnas där för dem som är sjuka och för att förhindra att vi blir sjuka. Där ingår inte ”egentid” på gymmet eller att man på friden spenderar för mycket tid framför skärmar som jag själv. Men det gemensamma kan underlätta för det egna ansvaret som i Jönköping.

När jag bodde här sommaren 2016 noterade jag hur vacker naturen är runt Munksjön som med fog kan kallas för stadens lunga. Tidigare har det inte gått att gå runt hela sjön utan man har istället fått ta genvägen över Barnarpsgatan. Nu har ett avtal kommit till stånd med Munksjö AB som gör att strandpromenaden kan fortsätta bakom de gamla fabrikslokalerna och upp till Jönköping Universitys område. Tack vare god lokalpolitik har Jönköping nu fått en heltäckande motions- och promenadslinga som i skönhet mycket väl kan mäta sig med Djurgården i Stockholm eller för den delen Hyde Park i London.

Den totala kostnaden beräknas bli mellan 80 och 90 miljoner kronor vilket är lite när man tar i beaktande att detta kommer hela Jönköping till del. Staden blir ännu mer attraktiv tack vare den heltäckande närheten till vattnet. I sin enkelhet är det ett exempel på hur väl det kan gå när stadsplaneringen är genomtänkt och inte förhastad. Men för att det ska lyckas gäller det att så många av oss som möjligt tar eget ansvar och utnyttjar den nya sträckan.

Så vi ses när spåret är klart: Ni kan nog hitta mig både löpande eller vandrande med matlåda och en god bok. Detta speciellt om sommaren blir lika fantastisk som den var 2016. Byt i så fall gärna några ord för det tål att påminnas om att läsardialog är journalistikens bästa vän.