Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

David Lindén: Minns idag Malexandermorden

Olle Borén och Robert Karlström mördades för att de gjorde sitt jobb.

Sverige den 28 maj 1999 kan kännas som ett helt annat land än vad det är idag. Mobiltelefonerna hette Nokia, Ericsson och Motorola och förutom att ringa och sms:a gick de på sin höjd att spela Snake eller Tetris med. Statsministerns namn var Göran Persson och dåvarande moderatledaren Carl Bildt skickade ut elektroniska "veckobrev". Efter Ny Demokratis utträde ur riksdagen i valet 1994 var det ingen som diskuterade invandringsfrågan och de flesta läste fortfarande papperstidningar som därför hade en stark annonsmarknad.

Det var en annan tid men just den 28 maj 1999 torpederar effektivt viljan att se den i ett romantiskt skimmer. För det är ett datum som för alltid kommer att vara inskriven i den svenska kriminalhistorien då Tony Olsson, Jackie Arklöv och Andreas Axelsson rånade Östgöta Enskilda bank i Kisa. I en stulen Saab 9000 körde de därefter i riktning Vimmerby och polismännen Olle Borén och Robert Karlström tog upp jakten. De var poliser stationerade i Mjölby som bestämde sig för att göra sitt jobb vilket utanför byn Malexander skulle kosta dem båda livet. Borén sköts med fem skott varav ett i nacken och Karlström med tre där ett avfyrades i hans panna på 10 centimeters avstånd. Olle Borén och Robert Karlström blev helt enkelt avrättade.

Till en början gick det inte att slå fast vem som hade skjutit och därför dömdes Olsson, Arklöv och Axelsson som att de hade agerat i samförstånd. Senare berättade Arklöv att det var han som hade skjutit polismännen med deras egna tjänstevapen. Ett synnerligt kallblodigt mord och kanske mer lättförklarligt med tanke på Arklövs bakgrund som krigsförbrytare under inbördeskriget i Bosnien på 1990-talet.

De tre gärningsmännen var organiserade nazister och i Arklövs fall blir det nästan bisarrt med tanke på att han är adopterad från Liberia. Men 1999 var också det år då Dagens Nyheter, Expressen, Svenska Dagbladet och Aftonbladet samman och publicerade namn och bild på 62 nazister och mc-kriminella. Chefredaktörerna för Sveriges största tidningar skrev gemensamt eller "slog tillbaka" för att använda Svenska Dagbladets dåvarande chefredaktör Mats Svegfors egna ord. Idag går det bara att spekulera kring om det skulle kunna gå att göra en liknande granskning av exempelvis hemvändande IS-terrorister.

Det är ingen underdrift att morden i Malexander kom att skaka om Sverige. Men numera har händelsen till stora delar fallit i glömskan vilket både är tragiskt och förståeligt. Tyvärr har det inträffat andra stora tragedier i närtid som Utøya och Drottninggatan och det är därför Malexander åter bör uppmärksammas. Förvisso handlar det om både kriminalitet och nynazism men också om något så pass enkelt som att två poliser miste livet när de gjorde sitt jobb. Med skrämmande precision illustrerar detta att polis inte är ett vanligt yrke för det finns en risk att man inte kommer hem igen. Så skänk Olle Borén och Robert Karlström en tanke och nästa gång man ser en polis kanske man kan kosta på sig och säga något i stil med "tack för att du gör ditt jobb".