Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför vill Vänsterpartiet höja skatten

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Vänsterpartiet är det enda parti i regionfullmäktige som i sin skuggbudget höjer skatten. Med 30 öre mer i skatt vill man tackla problemen i sjukvården.

– Vi vill satsa på personalen, förbättra arbetsmiljön och korta arbetstiden. Personalen kommer att må bättre och orka stanna kvar och jobba. Vi kan då ha mindre bemanningspersonal, vilket kostar mycket, säger Bille Karlsson.

Men att höja regionskatten gör även att även personer med små inkomster får mindre kvar i plånboken.

– Det är synd, men vi får kompensera på annat sätt, som att vården blir mer tillgänglig, säger Bille Karlsson.

Västra Götalandsregionen har idag en relativt hög skatt jämfört med andra landsting (högre än 13 landsting, lägre än sex landsting), hur ser du på det?

– Det jag tänker är att i första hand måste vi åstadkomma välfärd som fungerar för befolkningen. I längden tjänar vi på att ha tillgång till en bra vård. Min granne fick åka till Stockholm för att göra en höftledsoperation, fastän vi har resurser här, säger Bille Karlsson.

Företrädare för andra partier har kritiserat att Vänsterpartiet i sin skuggbudget, trots höjd skatt, räknar med att regionen gör ett minusresultat på 656 miljoner kronor år 2021.

– Det beror på att vi till skillnad från de borgerliga och Miljöpartiet räknar upp budgeten för sjukvården med prognoser för kostnadsökningar. Att ha en realistisk uppräkning av kostnaderna är enda sättet att undvika effektiviseringskrav och ständiga nedskärningar, säger Bille Karlsson.

Vänsterpartiet använder SKL:s (Sveriges kommuner och landsting) index för hälso- och sjukvård, vilket innebär mellan 2,3 och 2,8 procent de närmaste åren. De borgerliga partierna räknar enligt Bille Karlsson på två procent oavsett vad löner och prisökningar förväntas bli.

För att skapa en bättre arbetsmiljö vill Vänsterpartiet införa sex timmars arbetsdag på särskilt ansträngda arbetsplatser. Något som andra kritiserar då det på flera håll behöver arbetas fler timmar i vården.

- Man har ju testat sex timmars arbetsdag på flera ställen och det har fungerat jättebra. Folk har mått bättre och gjort ett effektivt jobb. Man är inte effektiv i åtta timmar. Med sex timmars arbetsdag blir arbetet bättre utfört, säger Bille Karlsson.

Enligt regionpolitiska programmet vill Vänsterpartiet ha kvälls- och helgöppna jourcentraler inom rimligt avstånd för alla. Men på grund av personalbrist har vårdcentralerna i Skaraborg stängt jourcentralerna i Falköping och Mariestad på sommaren. och har enbart öppet på helger, inte på kvällar, under resten av året. Enligt vårdcentralerna är det inte så mycket besök kvällstid och de vill prioritera att ha personal dagtid.

Enligt Bille Karlsson är man medveten om svårigheterna att rekrytera främst läkare och Vänsterpartiet lägger 150 miljoner kronor mer till vårdcentralerna än den sittande borgerliga majoriteten. Det krävs ett långsiktigt arbete för att vända utvecklingen, menar hon.

– Det är inte i längden acceptabelt att Skaraborgs invånare inte har tillgång till tryggheten med jour, säger Bille Karlsson.

Den höjda skatten ger också möjlighet till andra satsningar, som att låta bli att höja taxorna inom kollektivtrafiken, som annars görs årligen.

– När det finns möjlighet vill vi jobba för att biljettpriserna sänks. Så småningom vill vi att det ska vara gratis att åka kollektivtrafik, säger Bille Karlsson.

Vänsterpartiet är också emot upphandlingarna inom kollektivtrafiken och vill att Västtrafik ska köra trafiken i egen regi.

Under mandatperioden har Vänsterpartiet bland annat motionerat om att ge lika vård till papperslösa och asylsökande, utan att få igenom detta.

– Vi tycker att alla människor har samma värde. Befinner man sig i landet måste man få tillgång till vården, säger Bille Karlsson.

En annan motion som åtminstone fått visst gehör är förslaget att göra meditationsrummet och liknande lokaler religiöst neutrala.

– Det är jättebra att man får ha sin tro i fred. Symboler kan finnas i skåp så att man bara kan ta fram om man vill använda dem, säger Bille Karlsson.

Personal på Sjukhuskyrkan har i intervju sagt att de inte uppfattat att det varit något problem för någon med kors eller bönematta i meditationsrummet.

- Det kanske är någon som stör sig på det. Det behöver inte komma fram till dem, säger Bille Karlsson.