Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför satsar regionen på kultur

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Västra Götaland lägger mer pengar än någon annan region på kultur. Conny Brännberg (KD) ger sin syn på varför och även på vad han betecknar som stora brister i dagens sjukvård.

Västra Götalandsregionens kulturbudget har växt stadigt sedan regionen kom till och nu ligger regionbidraget på 1,2 miljarder kronor. Det är den största regionala kulturbudgeten i landet och den överstiger vida Region Skånes (320 miljoner kronor) och även Stockholms landsting (470 miljoner kronor), som har en större totalbudget än Västra Götalandsregionen.

- Flera av de stora institutionerna i Stockholm är statliga, varför de inte behöver lägga regionala pengar. Vi har valt att äga Göteborgsoperan och Göteborgssymfonikerna och det blir bara där en halv miljard, säger Conny Brännberg som är ordförande i regionens kulturnämnd.

Partierna i regionfullmäktige är överens om att lägga stora pengar på kulturen, med ett undantag. Sverigedemokraterna lägger cirka 200 miljoner kronor mindre i sin skuggbudget.

- Det skulle innebära att verksamhet läggas ner, självklart, säger Conny Brännberg.

Sverigedemokraterna har också kritiserat att Regionteater väst i pjäsen Den avvikande meningen som partiet uppfattade det propagerade mot Sverigedemokraterna för skattepengar.

– Det handlar om konstnärlig frihet. Att värna yttrandefriheten är en drivkraft för mig, säger Conny Brännberg.

Conny Brännberg säger att han försöker ha en dialog med Sverigedemokraterna, men det försvåras av att utgångspunkterna är så olika. Sverigedemokraterna värnar den unika svenska kulturen.

- Då måste man definiera svensk kultur och Sverige har byggts upp genom stor internationell samverkan, vi har tagit emot idéer, entreprenörer och hantverkare som byggt upp landet. Att säga vad som är svenskt är inte helt enkelt, säger Conny Brännberg.

Men det kan ändå bli aktuellt att dra ner på vissa regionbidrag, enligt Conny Brännberg, för att kunna satsa på annat. Pop och rock är en kulturyttring som regionen inte befattat sig nämnvärt med och nu förs diskussioner om att ändra på det, kanske genom att stötta livescener på olika platser i regionen.

- Då måste något annat bort och varje gång vi prövat att ta bort något reagerar mängder av aktörer. Därför kommer det att behövas politiskt mod, säger Conny Brännberg.

Det finns enligt Conny Brännberg stora brister i dagens sjukvård, som visar sig inte minst i att det finns långa vårdköer trots att regionen ”pumpat in” stora resurser. För att komma tillrätta med detta tror han mycket på det som kallas omställningen av sjukvården, där det finns en politisk enighet i regionen. I detta ingår en satsning på nära vård med närsjukhus som i Angered. Att sjukvården använder digitaliseringens fördelar är en annan del.

- Här får vi nästan skämmas. It-utvecklingen har tagit alldeles för lång tid och idag går det inte alltid att överföra en journal digitalt. Vi är ändå ett it-land, säger Conny Brännberg.

Grönblå samverkan har höjt OB-ersättningen för vårdpersonal och det vill man fortsätta med. Att frångå principen att arbetsmarknadens parter avgör frågor som denna har kritiserats från vänster.

- Det var en politisk bedömning som vi gjorde. I grund och botten tror jag alla är överens om att arbetsmarknadens parter ska lösa detta, säger Conny Brännberg.

Enligt Conny Brännberg har kostnaderna för hyrpersonal på nätterna minskat tack vare höjningen av OB.

KD skriver också i sitt regionpolitiska program att lönerna för vårdpersonal ska stärkas, men ännu ligger de under snittet i landet för till exempel undersköterskor.

Kristdemokraterna vill utöka öppettiderna på vårdcentraler till kvällar och helger enligt regionprogrammet. Verkligheten är dock att vårdcentralerna i Skaraborg inte förmår hålla öppet fyra jourcentraler på kvällar och helger på grund av personalbrist.

- Vår idé bygger på att sjukhusen avlastas. Det krävs en omfördelning av resurser från länssjukvård till primärvård. På sikt måste det tillföras mer pengar, säger Conny Brännberg.

Kristdemokraterna är positiva till fler vårdval som inom specialisttandvård och mödravård och Conny Brännberg kallar det köksbordsdemokrati, där medborgarna själva kan ta beslut om vart de vänder sig för vård. Vänstern har varnat för att privata aktörer kan etablera sig främst i befolkningstäta områden och att glesbygden därför kan bli förlorare.

- Jag tror att det är mycket skrämsel och fördomar när politikerna tror att de är bättre på att fatta beslut än medborgarna själva. Regionen har också ansvar för att stärka infrastrukturen. Det är inte så att man kan ha specialisttandvård på varje ort, men det ska gå att snabbt åka till en väl fungerande enhet, säger Conny Brännberg.

Conny Brännberg har inget enkelt svar när det gäller barnmorskan som nekats jobb i Jönköping för att hon inte velat utföra aborter.

- Om det är praktiskt möjligt ska vi värna samvetsfrihet, men idag är det inte praktiskt möjligt, därför måste frågan ses över. Vi kan inte ha det så att privata uppfattningar får styra vården. Man ska som patient inte behöva möta någon som moraliserar eller uttrycker att man gör något felaktigt när man gör något lagligt, säger han.