Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför överklagar kommunen inte domen: ”Vi hade tappat ytterligare ett år”

 
Billingeprojektet i Skövde
Visa alla artiklar

Kommunen överklagar inte Mark- och miljödomstolens dom om den tidigare ansökan om vattenuttaget ur Hållsdammen. Istället gör man en ny ansökan och letar även ny källa för konstsnö till en utbyggd Billingebacke

Efter beskedet från kommunen konstaterar tekniske chefen Ingemar Linusson att det, ganska tidigt efter att domen kommit, stod klart att en överklagan både skulle ta lång tid och även vara en osäker väg att gå.

– Först hade vi behövt få prövningstillstånd för att få överklaga och för att få det skulle det vara klart att Mark- och miljödomstolen uppenbart gjort ett felaktigt beslut, säger Linusson.

– Vi hade alltså behövt bevisa att de hade gjort fel och det hade varit en alltför lång och svår och tidskrävande process.

Inledningsvis funderade man ändå på att gå vidare med en överklagan parallellt med att man gjorde en ny ansökan om ett mindre vattenuttag, vilket hade varit möjligt.

Då juristen gav besked om att ansökan om en ny vattendom inte skulle behandlas i väntan på besked om överprövning, valde man dock att inte överklaga.

– Bara att vänta in ett besked om överprövning hade kunnat ta ett år i anspråk så då hade vi tappat ytterligare ett år i projektet, säger Linusson.

Den väg man nu väljer är att göra en ny ansökan om ett vattenuttag ur Hållsdammen på mellan 50 000 och 60 000 kubikmeter. Ambitionen är också att skapa ett lagom vattenflöde ur dammen och ner i Hållsdammsbäcken för att bäckravinen ska överleva på det sätt som domstolen efterfrågar.

– I domen sköt man in sig på att flödet ur dammen blev för dåligt med det större uttaget. Målsättningen från vår sida är nu att försöka hitta en nivå där alla parter är överens om att bäckravinen kommer att överleva med ett vettigt flöde samtidigt som vi kan ta ut det vatten vi vill ha, säger Linusson.

– Det handlar om att göra nya beräkningar avseende flödet men även forma ett nytt utskov som fungerar på ett tillfredsställande sätt, då nuvarande dämme inte är så flexibelt som det behöver vara.

Linusson konstaterar vidare att man på det här sättet går i den riktning som domstolen vill, vilket därmed borde underlätta att få igenom en ny ansökan. Huruvida det kommer att gå helt smärtfritt denna gång låter han emellertid vara osagt.

– I vår nya ansökan anpassar vi oss till domstolens intentioner, vilket de borde de kunna se. Men vis av skadan vågar jag inte säga att det kommer att gå lättare.

Ambitionen från kommunens sida är att en ny ansökan ska in så fort som möjligt. Man har redan börjat räkna på olika alternativ och kommer även att ta kontakt med Länsstyrelsen för att ha en dialog.

– I slutet av mars ska vi själva veta vilka siffror vi pratar om, sedan vill vi sätta oss med Länsstyrelsen. Nu måste vi hitta den magiska siffran så alla blir nöjda, säger Linusson.

Den nya ansökan för Hållsdammen innebär att vattnet som behövs för att försörja en utbyggd Billingebacke med konstsnö, måste tas någon annanstans. Linusson har tidigare sagt att det finns alternativ, men ville då inte berätta vilka de är.

Det vill han inte nu heller. Han avfärdar dock att det skulle handla om dricksvatten från Vättern, men ger därutöver ingen indikation på om det rör sig om grundvatten eller dagvatten.

– Jag kan inte säga något så specifikt. Vi tittar just nu på två alternativ, så får vi se om det dyker upp fler under resans gång. Det är nu det är tid för kreativt tänkande, påpekar Linusson.

– Att jag inte vill säga mer i det här skedet beror bland annat på att det påverkar det olika aktörer som vi vill kommunicera med i enrum. Nu ska vi reda ut alternativen och därefter presentera för politiken hur vi ska gå vidare.

Angående tidsaspekten för det här arbetet räknar fastighetschefen med att man kommer att jobba med såväl tekniska som ekonomiska analyser avseende de olika alternativen under våren och sommaren. Ambitionen är sedan ha ett förslag förankrat när detaljplanen för utbyggnaden av backen vinner laga kraft under hösten.