Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för vinmässan

Hur provar man egentligen vin? Det kan deltagarna i årets vinmässa lära sig. På lördag hålls evenemanget på i Skara.

Till helgen hålls Munskänkarnas och Stadshotellets årliga vinmässa. Då ges det goda möjligheter att botanisera bland ett spännande vinutbud.

Årets tema är hämtat från Systembolagets smaktyper. Tanken är att göra det lättare att hitta vin som man själv föredrar och att kunna kombinera mat och dryck. Bland smaktyperna hos rött vin finner man till exempel ”mjukt och bärigt” och ”kryddigt och mustigt” och på den vita sidan finner man ”friskt och fruktigt” samt ”druvigt och blommigt”.

Munskänkar i Skara har valt ut 50 personliga favoriter från världens alla hörn som presenteras på mässan. De flesta kända druvor är representerade, men det finns också några högoddsare bland utbudet. Som Chateau d’Yquem från 2006, en godsak som på grund av sitt höga värde kräver en specialbiljett.

Som tidigare arrangeras en ”vinprovning för nybörjare”, där intresserade får lära sig de grundläggande skillnaderna mellan olika druvor. Vid ett seminarium får man lära sig att kombinera mat och vin, beroende av hur grundsmakerna förstärks eller tonas ner av olika kombinationer. I ett annat får man lära sig att ta vara på vinets bouquet genom att servera i rätt typ av glas.

Det finns också flera välkända utställare på plats. God ost, italienska oljor och charkuterier samt glas och böcker delar utrymme med alla goda viner.