Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för tio års grundskola och höjda ambitioner

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Det är dags att höja ambitionerna för svensk skola, anser insändarskribenterna. Bland annat genom att utöka undervisningstiden i skolan, med start i lågstadiet.

I Sverige ska alla barn ha lika möjligheter. Alla barn ska få sin egen chans att bygga en bra framtid, oavsett bakgrund. Då krävs en skola som tidigt rustar med kunskaper och som öppnar vägar till vidare studier och jobb. En tydlig prioritering i vår budget – som nu antagits av riksdagen – är därför investeringar i våra yngsta barn, så att de får bästa möjliga start i livet.

Svensk skola håller hög kvalitet. Sveriges lärare är skickliga och gör sitt yttersta för att alla barn ska nå sin fulla potential. Samtidigt finns det problem. När årskurs 3 skriver nationella prov klarar var femte elev inte alla kunskapsmålen i matematik och var tionde elev når inte målen i svenska. Och i våras lämnade över 15 procent av niondeklassarna grundskolan utan behörighet till gymnasiet.

Det duger inte. Men att riksdagen nu har sagt ja till vår budget betyder att ambitionerna för skolan höjs. Tre reformer är särskilt viktiga:

Språkförskola och mindre barngrupper

För de barn som inte talar svenska i hemmet behövs en särskild språkförskola. Där ska dessa barn, som ofta är nyanlända, kunna lära sig svenska innan de börjar skolan. På så sätt slipper de hamna på efterkälken redan från start. I vår budget satsar vi 500 miljoner kronor under 2019 på mer svenskundervisning för nyanlända barn och mindre barngrupper i förskolan.

Med vår budget påbörjas också arbetet med att införa en tioårig grundskola . Dagens förskoleklass görs om till nya årskurs 1. Därmed tar vi bort onödiga övergångar och ser till att barnen börjar skolan en gång, istället för två gånger som dagens förskoleklass i praktiken innebär. Det betyder att lågstadiet blir fyraårigt och att även sexåringarna får ta del av lågstadiets kunskapsmål, behöriga lärare och rätt till extra stöd.

För att höja och stärka elevernas kunskaper behövs mer tid med skickliga lärare. Men en svensk elev missar nästan ett helt år i undervisningstid i grundskolan jämfört med elever i många andra länder. Det duger inte om man menar allvar med att förbättra elevernas resultat. I vår budget satsar vi därför 225 miljoner kronor år 2020 för att påbörja en utökning av undervisningstiden i skolan, med start i lågstadiet.

I vår budget investerar vi i våra yngsta barns, och Sveriges, framtid. Detta är viktiga steg framåt, men mer kommer att krävas. Därför behöver också Sverige en ny regering.

Sten Bergheden

Riksdagsledamot Skaraborg (M)

Finansutskottet

Erik Bengtzboe

Utbildningspolitisk talesperson (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel