Sedan 2005 har triplarna Göran Rudbo och Ken Wennerholm varit engagerade i skolprojektet Star for life. Från början handlade det om att försöka minska spridningen av hiv bland ungdomar i Syd-afrika, men nu har projektet utvecklats till något mycket mer.

 

I dag är omkring 90 000 elever i Sydafrika, Namibia och Sri Lanka berörda av projektet, och omkring 3 000 lärare har utbildats till coacher. Programmet går ut på att stärka ungas självkänsla, uppmuntra till att leva hälsosamt och att tro på sina drömmar. Sång och musik spelar en central roll – alla kan bli en stjärna.
Under flera år har Ken och Göran turnérat i landet med Star Choir, en kör med sydafrikanska ungdomar som väljs ut från gång till gång. Förra året utökades konceptet med lokala körer här i Sverige, där elever på varje plats bjöds in att medverka. Denna gång beräknas 10 000 elever delta i turnén, 1 000 av dem kommer till exempel medverka i konserten på Scandinavium.

 


–I år försöker vi att höja ribban lite till, så att vi får ännu mer folk engagerade. Till konserten i Skövde kommer Timoteij, som ju är traktens hjältinnor. The Moniker är med, Edo Bumba, som är från Göteborg och Kongo, och så Thandiwe Mazibuko, som vi kallar Mama Africa, säger Ken Wennerholm.
Thandiwe Mazibuko är körledare för Star Choir och hon har varit många vändor till Sverige vid det här laget.
Att stärka ungas självkänsla är något som kan behövas överallt, därför finns planer på att ta konceptet till svenska skolor.

 


Turnén är även ett sätt att föra svenska ungdomar närmare varandra. I Skövde väntas omkring 400 elever medverka i kören.
–I många städer är det skolor som ställer upp från olika delar av samma stad. Det kan vara så även i en halvstor stad som Skövde att det är lite segregerat. Ju fler ungdomar från olika skolor desto bättre tycker vi.