Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för årets vinmässa i Skara

På lördag får Skaraborna njuta av en välsmakande avslutning av årets kulturvecka. Då är det åter dags för Munskänkarnas och Stadshotellets årliga vinmässa. Här ges det goda möjligheter att botanisera bland ett spännande vinutbud.

Munskänkarna är en ideell förening vars syfte är att öka kännedom och kunskap om vin och andra ädla drycker, samt verka för goda och måttfulla dryckesseder. I verksamheten ingår regelbundna vinprovningar och utbildningsprogram. Dessutom arbetar man utåtriktat med denna typ av mässor för att visa upp verksamheten och sin värdegrund. I år fyller Skarasektionen 25 år.

Årets mässa har hämtat sitt tema från kontinenterna i väster. De viner som presenteras kommer från både Nord- och Sydamerika. Medlemmar i Munskänkarnas Skaraavdelning har arbetet i tio grupper för att välja ut representativa viner från olika länder och distrikt. Det kommer att presenteras ett urval av både vita och röda viner. Sydamerika representeras av de stora vinländerna Argentina och Chile, där det finns ett rikt utbud av både vita och röda viner. USA:s västkust bjuder också på många spännande viner.

Munskänkar i Skara har valt ut 40 personliga favoriter från Amerika som man presenterar på mässan. Många kända druvor finns representerade. En del av dem känner man väl igen, medan andra är mindre vanligt representerade.

Som tidigare arrangeras en ”vinprovning för nybörjare”, där intresserade får lära sig de grundläggande skillnaderna mellan olika druvor. Vid ett seminarium berättar Anders Planck om viner från de två kontinenterna. Innehållet är till en del hämtat från Munskänkarnas digra utbildningsprogram.

För att man redan på plats skall kunna inhandla några godbitar, finns det välkända utställare på plats. Ost, italienska oljor och charkuterier samt intressant utrustning för att servera och hantera ädla drycker delar utrymme med alla goda viner.

Målet med mässan är att flera skall finna favoriter till att njuta av tillsammans med härlig mat i goda vänners lag. Sannolikt kommer många att lära sig mera om vilken typ av viner som man själv tycker bäst om. Man kommer också att förstå varför vissa viner passar bättre till en speciell typ av mat.