I augusti startar en dagfolkhögskola mitt i centrala Skövde. Det är Hjo folkhögskola som i Kyrkans hus lokaler vid Kyrkparken startar den nya verksamheten.

Vi märker ett behov av folkhögskoleutbildning även i Skövde. Det vi har märkt framförallt det senaste året är att det finns många som gått kommunens språkintroduktion och som söker sig vidare. Då är folkhögskola en bra utbildning, säger Henrik Falck, studierektor vid Hjo folkhögskola.

Det kallas dagfolkhögskola eftersom det bara finns verksamhet på dagen. På Hjo folkhögskola finns internat där cirka en tredjedel av eleverna bor.

Det finns ett utbildningsbehov speciellt för de som är utrikes födda. Det krävs rätt stor flexibilitet. Folkhögskolor är bra på att möta nya grupper och ställa om när behoven finns, säger Henrik Falck.

Kursen är på grundläggande nivå och riktar sig den som inte är klar med grundskolan eller behöver lära sig mer svenska före studier på gymnasienivå. Antagningen av elever pågår och det går fortfarande att söka till dagfolkhögskolan i Skövde.

Vi börjar smått, det handlar om en liten klass, sedan får vi se i framtiden, säger Henrik Falck.

Jenny Ljungkvist är en av lärarna som kommer att arbeta på dagfolkhögskolan i Skövde.

Det finns jättebra möjligheter här i Skövde till studiebesök och det är lätt att ta sig hit, säger Jenny Ljungkvist, som ska undervisa i svenska.

Dieng Mamedaouda från Skövde har läst ett år på den grundläggande nivån på folkhögskolan i Hjo, samma utbildning som i höst startar i Skövde.

Jag tycker att det har varit fantastiskt bra. Jag har lärt mig språket och träffat många personer. Jag kunde inte svenska så bra som jag kan nu. Jag har fått mycket hjälp av lärarna, säger han.

Hjo folkhögskola drivs av Skara stift och det är bakgrunden till att undervisningen kommer att inrymmas i Kyrkans hus. På Hjo folkhögskolas hemsida står att det finns en grund i kristen människosyn men också att förståelse för alla människor oavsett religiös bakgrund ska främjas.

Man får ha vilken trosinriktning man vill, däremot brukar vi se det som en möjlighet att man kan delta i aktiviteter som till exempel morgonbön, säger Henrik Falck.