Sveriges television har tillsammans med produktionsbolaget Art 89 under veckan varit i Skara och haft inspelningar till ett kommande tv-program vid namn Konstkuppen. Programidén är att sex konstnärer skapar var sitt konstverk i en stad de själva har valt ut. Programmen kommer sedan att sändas om ungefär ett år med Lena Philipsson som programledare och guide.
- Programmen kommer att gå på bästa sändningstid. Det blir underhållande kultur för såväl konstintresserade som andra, säger Clara Mannerheim, projektansvarig från SVT.

 

En av de sex konstnärerna är fotografen Elisabeth Ohlson Wallin som ju har sina rötter i Skara. Under veckan har inspelningarna ägt rum, och i lördags var det dags för avtäckning på Djäknescenen. Känt sedan tidigare var att det var en altartavla och att den redan samma dag skulle komma till användning i domkyrkan då två män skulle vigas.
Cirka 200 personer samlades framför Djäknescenen då Elisabeth Wallin Ohlson, Lena Philipsson och prästen Lars Gårdfeldt avtäckte altartavlan.
- Bilden är från Botan, så man kan gå dit och se det här trädet, konstaterar Elisabeth.
Inspiration till tavlan har hon fått från en målning av 1500-talskonstnären Lucas Chranach som finns på Östergötlands länsmuseum i Linköping.
- Idén har varit en otroligt lång process som tog sin början med utställningen Ecce Homo, säger hon.

 

En person hade då sagt till Elisabeth att ett av verken var som en altartavla.
Då det blev möjligt med samkönade äktenskap tänkte Elisabeth Ohlson Wallin att det borde finnas en speciell altartavla till vigseln.
Och det är alltså denna altartavla hon har gjort.
Domprosten Anders Alberius var bortrest men tidningen fick en liten pratstund med honom på telefon.
- Jag har sett bilden tidigare. Det är ett märkligt och unikt konstverk, säger han.
Anders Alberius menar att det ju finns andra utsmyckningar som används vid olika tillfällen och att denna altartavla skulle kunna bli ytterligare en.
- Jag hoppas att vi hittar en plats för den. Många ska delta i beslutet - som till exempel länsstyrelsen, stiftsstyrelsen och domkyrkorådet.

Det samlades cirka 200 personer för att se tv-inspelningen och altartavlans avtäckning.

Prästen Lars Gårdfeldt från Göteborg talade vid avtäckningen bland annat om de homosexuellas situation.

 

Karin Cronholt från Katedralskolans bibliotek hade med sig en gammal skoltidning där Elisabeth Ohlson Wallin hade fotograferat.