Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronavirus stoppar livräddning

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

SMS-livräddare, som gör snabba insatser vid hjärtstopp, kommer under en tid inte att larmas ut, för att de inte ska utsättas för onödig risk att smittas av coronaviruset.

SMS-livräddare får ett meddelande i sin mobiltelefon om de befinner sig i närheten av en person som drabbats av hjärtstopp. Meningen är att SMS-livräddaren snabbt ska kunna göra en i bästa fall livsavgörande insats vid det akuta tillståndet där snabb hjälp kan vara avgörande för utgången.

Det finns i dagsläget runt 14 000 SMS-livräddare i Västra Götalandsregionen. SMS-livräddare har drivits som projekt, men har så sent som i december förra året blivit en permanent verksamhet i regionen. Men nu sätts det på paus.

Skälet är att man inte vill utsätta SMS-livräddarna för onödig risk att smittas av patienter som skulle kunna ha covid-19. De som är anslutna som SMS-livräddare har i allmänhet inte personlig skyddsutrustning att tillgå vid en eventuell misstanke om covid-19 hos en person som får hjärtstopp.

Sedan tidigare har fyra av sex regioner som har SMS-livräddare valt att pausa utlarmningen på grund av riskerna för spridning av coronaviruset. Det är regionerna i Stockholm, Sörmland, Västmanland och Östergötland.

Nu har beslut fattats att pausa larmen till SMS-livräddarna även i Västra Götaland. Det gäller i första hand tiden fram till 15 maj, men pausen kan förlängas.

Det är ordföranden för regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse Jonas Andersson (L) som tagit beslutet. Ärendet ansågs så brådskande att man inte ville vänta tills dess att hälso- och sjukvårdsstyrelsen sammanträder nästa gång.