Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronapandemin innebär miljardsmäll för regionen

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Det ekonomiska resultatet för Västra Götalandsregionens tre första månader är minus 1051 miljoner kronor eller drygt en miljard kronor. Prognosen för helåret är ett underskott på 1,5 miljarder kronor.

De tunga siffrorna i regionkoncernens uppföljningsrapport är starkt påverkade av coronapandemin. Koncernkontoret konstaterar att sådana här siffror normalt skulle följas av kraftfulla förslag om åtgärder för att nå ekonomisk balans. Men regionstyrelsen avstår från att lägga sådana förslag på grund av det rådande läget.

Enligt koncernkontoret var kostnadsutveckling och tillgänglighet på väg åt rätt håll under årets inledande månader på flera sjukhus, däribland Skaraborgs sjukhus. Sedan förändrades allt i mars när sjukhusen ställde om för att kunna ta hand om ett ökat antal covid-19-patienter.

Färre resor

Besöken hos många vårdgivare har blivit väsentligt färre. Regionen ansvarar även för kollektivtrafiken, där resandet från mitten av mars avtagit kraftigt, liksom flera kulturinstitutioner som påverkats starkt.

Börsnedgången under perioden har inneburit en kraftig värdenedgång som påverkar regionens resultat. Man räknar också med mindre skatteintäkter på grund av högre arbetslöshet och minskad tillväxt.

Arbetslöshet

I prognosen, där man räknar med 1,5 miljarder kronor i underskott för regionen, ingår minskade skatteintäkter om 700 miljoner kronor, tappade biljettintäkter i kollektivtrafiken med 800 miljoner kronor, ökade finansiella kostnader med 600 miljoner kronor och ett förväntat sämre resultat för sjukhusen med 900 miljoner kronor.

Att sjukhusen väntas gå sämre ekonomiskt är inte enbart på grund av ökade kostnader för covid-19 utan även för att arbetet för att nå en ekonomi i balans har tappat fart. Sjukhusen har de senaste åren brottats med stora underskott.

Man räknar med statsbidrag i storleksordningen en miljard kronor för att hantera covid-19.