Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Corona ger färre biobesökare

Filmstaden stänger inte på grund av Coronaviruset men släpper in högst 100 personer i de största salongerna. Däremot kan de mindre salongerna med 76 platser vara fullsatta. Peter Iveroth, f d smittskyddsläkare, tycker inte att Filmstadens åtgärder räcker. – Det borde vara varannan sittplats i alla biosalongerna, säger han.

Filmstaden i Jönköping har sju salonger där den största har plats för 264 besökare och de två näst största kan ta 104 personer. De andra biosalonger har 76 platser.

Nu har Filmstaden, som är Sveriges största biografkedja, beslutat att man släpper in max 100 personer per salong,

– Det var svårt att få en tolkning på myndigheternas rekommendationer att inte ha större sammankomster än 500 personer på en och samma gång, säger Helena Eklund, marknadschef på Filmstaden och säger att regeln med 100 personer gäller per salong inte för hela biografen.

Sedan igår håller Danmark biograferna stängda i två veckor men det är ännu inte aktuellt i Sverige.

Hur effektivt är det ur smittsynpunkt att låta hundra personer eller färre att sitta i samma lokal i ett par timmar?

– Det här är myndigheternas rekommendationer och vi följer dem. Vi följer regeringens direktiv och har kontakt med polisen och Folkhälsomyndigheten. Läget kan ändra sig och vi kanske kan tvingas att stänga. Om det händer är något som vi får dela med alla i landet, säger Helena Eklund som ännu inte vet hur Filmstaden påverkas ekonomiskt av att inte fylla hela biosalonger.

Från och med nästa vecka släpper Filmstaden bara onumrerade platser. Det är för att besökarna själva ska kunna välja platser och inte sitta så tätt vilket bara har effekt i de stora salongerna.

Peter Iveroth, f d smittskyddsläkare, tycker inte att Filmstadens försök att följa myndigheternas rekommendationer är bra.

– Det borde vara varannan sittplats i alla biosalongerna. Besökarna sitter mellan en till två timmar och då räcker det inte att bara följa siffrorna och begränsa insläppet till de stora biosalongerna utan också till de små där det får plats 76 personer. Ska man göra en åtgärd ska man göra det fullt ut, säger Peter Iveroth och påminner om att coronaviruset smittar via kontakt och droppsmitta och att det därför är effektivt att öka avståndet mellan människor.

Till sammankomster räknas exempelvis demonstrationer, föreläsningar, religionsutövningar, teaterföreställningar och bio, dans, idrottstillställningar och marknader och mässor. Om någon arrangör har fler än 500 personer samtidigt har polisen befogenhet att gå in och upplösa mötet.