Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronaoron: Ett av fyra barn borta i Skövdes skolor

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Var fjärde barn i Skövdes skolor och förskolor var frånvarande i går. I förra veckan var 75 procent av barnen på en förskola hemma på grund av oron för coronaviruset. – Det finns många frågor vi diskuterar just nu, konstaterar ordföranden Marianne Gustafson.

Just nu rapporterar varje förskola och grundskola in läget till barn- och utbildningskansliet i Skövde. När sektorschef Katarina Lindberg slår fram aktuella siffror framgår att 25 procent av barnen i förskole- och grundskoleverksamheten var frånvarande. Bland personalen var 20 procent sjukskrivna på måndagen.

Högsta frånvarotalet på en enskild förskola är 75 procent, från förra veckan.

– Men jag upplever att det planat ut något. Att frånvaron var högre i förra veckan, säger sektorschefen.

Trots de höga frånvarotalen på grund av corona beskrivs verksamheten som fungerande.

– Jag måste ge en stor eloge till personalen som hittar lösningar och vägar till samarbete. Man byter arbetsplats om det skulle uppstå brist på ett ställe.

I förra veckan meddelades beslutet att gymnasielever ska bedriva undervisning på distans. Något sådant beslut för grundskolan verkar just nu inte aktuellt. Men på barn- och utbildning diskuteras olika scenarier och hur dessa ska bemötas.

– Men just nu ingen har vi ingen samhällsspridning i Skaraborg, konstaterar ordföranden Marianne Gustafson.

En av frågorna som diskuteras är hur kommunen ska hantera den uppkomna situationen inom barnomsorgen, i och med att Volvoföretagen i fredags meddelade att drygt 3000 anställda korttidspermitteras.

– Jag fick en rad frågor på eftermiddagen, om hur vi skulle göra. Men beslutet vi tog då var att inte ta något beslut, att inte göra något drastiskt.

Bland frågorna återfinns, till exempel, den om att införa någon form av ”paus” i barnomsorgen om någon av vårdnadshavarna befinner sig hemma. Givetvis då med därtill följande ”paus” i avgiften.

– Vi får titta på alla sådana här frågor. Just nu genomför vi inga ändringar i regelverket, men vi står inför något vi aldrig varit med om tidigare och saker ändras timme för timma.

I vissa kommuner har man, för att minska trycket på barnomsorgen, valt att ta bort de 15 timmar som arbetssökande har rätt till. Det är inte aktuellt i Skövde.

– De kommuner som gjort så bryter mot lagen. Vi ser ingen anledning till akuta åtgärder just nu.

Corona 2: Den externa genomlysning av barn- och utbildningsförvaltningen som beslutats om, efter alla turer och diskussioner, skjuts på framtiden.

Granskningen skulle vara klar till sommaren, var det tänkt men nu är tanken att en rapport ska ligga på bordet i december istället.

– Det kan vara svårt att göra jämförelser med andra kommuner just nu, på grund av corona, säger sektorschefen Katarina Lindberg.

Corona 3: Vanligtvis ingår i en förvaltnings uppdrag att tycka till om olika utredningar gjorda av regeringen. Men svaret på ”Nya regler för skolor med konfessionell inriktning” kommer inte från Skövde. Förklaringen: man hinner med på grund av corona.