Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Clas Svahns resa i det okända

Han är uppvuxen i Skaraborg och har vigt stora delar av sitt liv åt det okända. Nu ger Clas Svahn ut en bok om verklighetens Arkiv X, som ryms i tretton lokaler och innehåller tusentals oförklarliga händelser. – Det kan handla om sjöodjur, spöken, märkliga varelser och givetvis ufon, säger Clas till tidningen.

Arkivet finns i Norrköping och bygger på ideellt arbete och donationer. I hyllorna finns 33 000 böcker och miljontals dokument.

– Här finns saker för de extremt troende och våra största skeptiker, konstaterar Clas.

När regissören och filmskaparen Chris Carter skapade teveserien ”Arkiv X” 1993 målade han också upp bilden av en plats där dokument så hemliga och så konstiga att omvärlden aldrig skulle få se dem fanns gömda.

Clas Svahns kommande bok handlar om just en sådan plats.

Möte med det okända

”Archives for the unexplained” är världens största arkiv i sitt slag, inget annat har en så omfattande samling material när det gäller ”det okända”.

Här samsas sjöodjur med spöken och rymdvarelser.

– Det här är arkivet som aldrig slutar växa och vi får ta emot mellan ett och två ton material per år från hela världen. Den röda tråden är att det ska röra sig om fenomen eller företeelser som är omstridda och som ännu inte har fått sin förklaring, berättar ufo-experten.

Det är ifrån dessa samlingar han hämtar sina 50 kapitel.

– Ändå får jag bara med en bråkdel av berättelserna. Bland annat har vi en uniform från den polis som med säkerhet berättade att han blivit upplockad i ett rymdskepp av märkliga varelser. En person jag faktiskt själv intervjuat.

Och det finns fler märkliga historier att berätta.

– Jag blev bland annat kontaktad av en kvinna som skickade två lådor till mig från England. Med dem kom en lapp om att hon skulle komma och hämta dem om 50 år då hon genomgått en reinkarnation. Vi får väl se om hon dyker upp...

Mariestadsfotograf

Den som skapar illustrationerna i boken är Mariestadsfotografen Stefan Svensson och duon har precis avslutat en fotosession i Skaraborg.

Även händelser från vårt område kommer att tas upp.

I Sverige sammanställde statistikern Elis Sidenbladh år 1908 en skrift med titeln ”Sällsamma händelser i Sverige med Finland åren 1749–1801 och i Sverige åren 1821–1829” där han tog upp sällsynta naturfenomen, spökerier och på den tiden tillsynes oförklarliga himlafenomen. Men också äldre tiders vidskepelse, som när Sidenbladh berättar om en bonde från Tovarp söder om Falköping som 1753 dömdes till tio dalers silvermynt i böter sedan han lagt ut en tand för att bota sjukdomar. Tanden förverkades och slogs sönder.

Rädda ur garage

Arkivet har räddat mängder av dokument och andra saker från fuktiga källarförråd och garage.

– Ibland har jag ägnat år av övertalning för att vi ska få tillgång till saker, som annars troligen hamnat på tippen.

För att få ihop ytterligare pengar till driften startar man en crowdfunding-insamling. Reklamfilmen till den görs av det Guldbaggevinnande bolaget Crazy Pictures.

Vad kommer vi att kunna läsa om i boken?

– Det kommer bland annat att handla om saker som fallit från märkliga farkoster, bland annat en metallbit från Väddö och sten som hittades i Anundsjö 1950. Vi tar också upp historien om Loch Ness-odjuret, konstaterar Clas.

Inget är för konstigt

Idén bakom arkivet är att ingenting egentligen är för konstigt för att undersökas.

– Det är fantastiskt spännande att gå igenom alla historier. Det kan handla om paranormala fenomen som telepati, teleportation eller psykokinesi. I arkiven fick också berättelser från människor som bergsäkert säger sig ha sett snömannen, Bigfoot eller Alien Big Cats.

Osannolika händelser

Det kan också röra sig om osannolika händelser eller ovanliga naturfenomen, omstridda historiska byggnadsverk eller legender som Atlantis, Noaks ark eller att det funnits en högteknologi i forntiden.

– När man om hundra år undrar vad vi trodde på hittar man svaret i vår variant av Arkiv X, som till skillnad från teveserien hålls öppet för allmänheten, mestadels genom ideella krafter.

Clas Svahn arbetar 100 procent som journalist och ytterligare 100 procent som utredare av okända fenomen och som föreläsare.

– Jag har inga problem med att hitta sysselsättning och i höst kommer alltså boken. Enda problemet är att vi har tagit ut grillen i vårvärmen, men att jag tvingas sitta inne och skriva.