Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De uppmanar Skövdeborna att skänka kläder och leksaker till brandoffren i Södra Ryd

 
Storbranden i Södra Ryd
Visa alla artiklar

Skövde Cityförening uppmanar Skövdebor att skänka kläder och leksaker till förmån för de drabbade i Södra Ryd.

-

– Folk kan lämna in kläder i alla storlekar och leksaker. Vi kommer finnas på plats fram till klockan 17 idag och från åtta på morgonen till fem på eftermiddagen i morgon fredag. Efter fem kan man lämna in på hotell Majoren till 21 på kvällen, säger Sanna Gerhardsson, marknadskoordinator, Skövde Cityförening.

Hon förklarar att beroende på behovet så kan tiderna för inlämning komma att ändras.

Sanna Gerhardsson fick själv vetskap om branden på morgonen via sina sociala kanaler och vänner.

– Det är många som förlorat sina hem och allt de äger. Då är det viktigt att visa solidaritet. Vi i Cityföreningen vill hjälpa till och därför går vi ut med den här uppmaningen, förklarar Sanna Gerhardsson.

De som vill stötta de drabbade ska däremot inte skänka skrymmande saker till Cityföreningen, såsom möbler, utan enbart kläder och leksaker.

– Jag berördes starkt i morse när jag förstod vad som hänt. Hur många som tvingats lämna allt bakom sig. Det är bara att gå till sig själv och tänka hur hade jag känt det? Det är vår plikt att hjälpa till i en sådan här situation.

Hon menar att det är lätt för alla som bor i centrala Skövde och i tätorten att ta sig till Cityföreningens lokaler på Kungsgatan 14 för att skänka till de behövande.

– Vi kommer skylta på dörren så att man lätt kan se var vi håller till, säger Sanna Gerhardsson.

Uppdatering 18/1: Cityföreningen meddelar att efter torsdagens insamling har man fått in tillräckligt med grejer för att lämna vidare till Svenska kyrkan som kommer att se till att de drabbade får alla saker som skänkts. Idag stoppas insamlingar. De som vill lämna grejer kan kontakta Svenska Kyrkan eller Röda korset istället.

Även FIKK, Frivilliga insatser vid kris och katastrof, har påbörjat en insamling av kläder till de drabbade.

– Jag hörde på nyheterna om branden och att väldigt många blivit evakuerade. Jag förstod snabbt att det skulle finnas ett behov av hjälp. Dessutom uppgavs det att personer hade problem med sin hemförsäkring och riskerar att stå utan ersättning, säger Daniel Brodin, verksamhetschef för organisationen FIKK.

Han tog kontakt med hyresvärden och kommunen och tillsammans håller de en insamling utomhus på Nolhagavägen, bakom Coop. Insamlingen pågår mellan 16–19 idag.

Det ska vara rena kläder och skor i alla storlekar.

– Det som sedan blir över lämnar vi till Röda korset i Skövde.

Det kan också bli en fortsättning av insamlingen i morgon, men då kommer den att ske i en lokal i Södra Ryd där de drabbade själva kan komma och hämta det de behöver i klädväg.

– Det är inte klart än i vilken lokal vi kan vara, vi får återkomma om det ifall det blir aktuellt, säger Daniel Brodin.