Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefläkare: "Var inte rädd för att söka nödvändig akut vård"

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Antalet akutbesök på sjukhuset har minskat med en tredjedel. Det får chefläkaren att gå ut med en uppmaning: - Sök vård om du behöver.

För att klara att det ökade slutenvårdsbehovet inom intensivvård och andra vårdavdelningar under den pågående pandemin ställer vården om. All planerad vård som kan anstå, såväl besök som operationer, skjuts upp och personal omfördelas till dessa vårdenheter.

- Men huvudbudskapet är att den akuta rutinsjukvården, som inte är covid-19, ska fungera som vanligt även under pandemin. Det gäller även medicinska bedömningar, symptombehandling och palliativ vård. Sjukvården skjuter upp de besök som kan vänta, men det är viktigt att du som patient söker vård när du behöver och går till de besök som du blir kallad till, säger Annette Trenge Jarlshammar, chefläkare Skaraborgs Sjukhus i ett pressmeddelande.

Annette Trenge Jarlshammar menar, att det kan medföra allvarliga konsekvenser att tveka att söka vård. Såväl för individen själv som för samhället när patienten kommer till sjukhuset för sent och därför kräver ännu mer vård.

På sjukhusen konstateras nu ett akutinflöde som bara motsvarar cirka två tredjedelar av det normala inflödet. Vid Skaraborgs Sjukhus Skövde rör det sig om cirka 100 patienter per dygn mot normalt i genomsnitt 150 patienter per dygn.

Beläggningen inom den somatiska (fysiska) vården är också betydligt lägre än vanligt. Samtidigt har, bland annat, antalet diagnosticerade hjärtinfarkter minskat.

- Jag har svårt att tro att det varit så många som sökt akut i onödan tidigare, säger Annette Trenge Jarlshammar.

- Till viss del kan nog det minskade söktrycket bero på det stillsammare liv många lever under pandemin, vilket leder till mindre risk för vissa sjukdomstillstånd och skador. Men jag är rädd att det också beror på att man inte vågar söka nödvändig akut vård på sjukhuset under coronakrisen.