Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chatta med smittskyddsläkaren: ”Det klart man undrar hur det skulle påverka oss”

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Vad vill du veta om corona och/eller covid-19? Biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog är redo att svara på just din fråga i vår chatt, på tisdagen mellan klockan 14.00 och 15.00.

Nästan direkt när rapporterna kom om coronavirusets framfart i Sverige startade vi coronachatten med fokus på Kronobergs, Jönköpings och Västra Götalands län. Här rapporterar vi löpande om händelseutvecklingen. Vi tar också upp större händelser från resten av världen.

Med jämna mellanrum har vi också gett er läsare möjlighet att ställa frågor till experter. Tidigare har du kunnat chatta med smittskyddsläkarna Malin Bengnér och Peter Iveroth.

Nu är Peter Nolskog redo att besvara dina frågor. Han är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen och ansvarig för smittskyddet i Skaraborg. Peter Nolskog har jobbar som smittskyddsläkare sedan 1990-talet i olika roller.

– Att nå ut till allmänheten är en viktig arbetsuppgift, menar Peter Nolskog som trots en hårt ansträngd almanacka tar sig tid.

Mellan klockan 14 till 15 på tisdagen är han på plats vid datorn och ska försöka besvara så många frågor som möjligt.

– Det finns kanske frågor som jag inte kommer att kunna svara på. Vårdhygien är en fråga som det diskuteras mycket just nu, men det ligger utanför mitt mandat.

Klicka här för att ställa din fråga:

Efter månader av intensivt arbete har smittskyddsavdelning kommit in i en mer planerad fas, som Peter Nolskog beskriver det. "Nu har jag haft en helg ledigt, det var ett tag sedan".

– Vad gäller sjukhusvården och IVA-vården har vi hunnit få en bra planläggning i och med att spridningen kommit senare än till storstadsregionerna.

Nu är fullt fokus på att komma igång med provtagning i den kommunala vården och omsorgen.

– Vi startade det arbetet före helgen. Alla kommuner är inte på banan än, men arbetet har påbörjats.

När Peter Nolskog först hörde talas om corona trodde han inte att det var den pandemi som alla experter ändå förvarnat om.

– När Sars dök upp för några år sedan, blev Kina och Asien drabbat, men det fick liten spridning i västvärlden. Det var oväntat att just detta virus skulle få sådan spridning.

Peter, som alla andra, undrar över hur länge pandemin ska påverka våra liv.

–Vissa tror att det kan dröja till hösten, andra experter pratar om våren 2022. Det klart man undrar hur det skulle påverka oss.

Läs gärna bakåt i chatten för att se vilka frågor som tidigare har besvarats, eller se efter om svaret på din fråga går att finna via exempelvis Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsidas krisinformation.se:s länkar.