– Det blir, mig veterligen, första gången det blir en ”Doktor Bergfeldt” i min familj. Min storebror var halvvägs till en doktorsexamen när han hoppade av och startade eget företag så vi hade nog räknat med att den här generationen var körd, säger Carina själv.

Bild 1 av 2 Carina Bergfeldt har många gånger rapporterat om händelserna i Vita huset och nu kan hon även lägga titeln hedersdoktor till meritlistan.

Foto Privat

Så här säger SVT:s korrespondent i USA själv om utmärkelsen.

– Motiveringen är så fin att den tog andan ur mig. Som journalist kan ditt arbete inte beskrivas på ett vackrare sätt. Jag är stolt och rörd och så enormt tacksam till Umeå Universitet och Samhällsvetenskapliga fakulteten för den här äran, menar Bergfeldt.

Personer som tidigare varit hedersdoktorer där är bland annat Christer Fuglesang, Denis Mukwege och Tarja Halonen.

– Det är en otrolig ära, och vilket sällskap jag har hamnat i. Jag fick faktiskt en klump i halsen när beskedet kom.

Fira med ost

Carina har tidigare arbetat på Skaraborgs läns Tidning, Skövde Nyheter, Falköpings Tidning, Västgöta-Bladet och Aftonbladet. Och nu är det alltså SVT som gäller.

– Jag ska fira det här med ost hemifrån, min pojkvän kommer hit i morgon och han har med sig ost från Falbygden, 1878, berättar Carina från USA.

Hon ska också passa på att kryssa i rutan för doktor istället för Miss när hon flyger nästa gång.

Doktor Bergfeldt

Bergfeldt ska ta emot utmärkelsen den 20 oktober och ska då få en lagerkrans och en doktorshatt. Dessutom ska hon hålla ett tal.

– Jag sa just till min chef att hon får kalla mig doktor Bergfeldt i fortsättningen, säger Carina och skrattar.

Hon har också lite retfullt ringt till sin bror och frågat om han är bitter.

– Men han var bara glad för min skull, säger den nyutnämnda hedersdoktorn.

Efter tio år som skrivande journalist började Carina Bergfeldt på SVT 2016. Det senaste decenniet har hon bevakat terrordåd i Skandinavien, Europa och världen.

Carina Bergfeldt har skrivit om våld mot kvinnor och barn, om brott och straff, om liv och död. Det har även blivit tre böcker på samma tema vid sidan om jobbet.

Universitetets motivering

Journalisten Carina Bergfeldt utses till hedersdoktor för att hon på ett enastående sätt bidrar med en tydlig och begriplig bevakning av vår omvärld.

I tider när demokratin och alla människors lika värde ifrågasätts och utmanas vill Samhällsvetenskapliga fakulteten uppmärksamma att hon på ett föredömligt och till synes enkelt sätt beskriver både svåra och komplexa samhällsfenomen.

Hennes rapporteringar, präglade av hög aktualitet och professionalitet, bidrar på ett utomordentligt sätt till spridande av kunskap om vår samtid och utgör en motvikt till det nutida fenomenet falska nyheter.

– Vi är otroligt stolta i dag, säger Frida Mörtsel på SVT.