På kulturreservatet i Tidan samlades man under söndagen för att se skickliga hantverkare vårda och bevara byggnaderna med tekniker, redskap och material från förr.

Jörgen Rånge var på plats för att hugga fram bjälkar till huset och delade med sig av sin kunskap om renovering av äldre konstruktioner.

Virkeslära är viktigt, man måste veta vad man ska jobba med för trä. Man får titta på huset och se vad de använde sig av förr och göra samma sak.

Tillsammans med andra småföretagare i Skaraborg ingår Jörgen i Traditionsbärarna som arbetar för att bevara det traditionella hantverket.

Att jobba på det här viset har ett jättehögt kulturvärde. Det är ett måste att förstå sig på de gamla metoderna om man vill bevara byggnaderna, säger han.

Söndagens uppdrag innefattade uthuggning av vanliga fyrkantsbjälkar, med samma verktyg som användes när Sörgården byggdes på 1800-talet.

Det är fascinerande hur långt man kan komma på 100 år gamla verktyg. Det är mycket slit men man får större respekt för gamla byggnader, konstaterar Jörgen.

Att kitta ett gammalt handblåst fönster kan också innebära utmaningar för de som vill använda de äldre teknikerna. Rolf Johansson visade nyfikna åskådare hur man ska tänka och gav sina bästa tips.

När man håller på med gamla fönster ska man använda samma material som förr, alltså ett linoljebaserat fönsterkitt, förklarar han.

Att inte rengöra fönsterbågen först är ett fel som många gör enligt Rolf.

Man får inte glömma att göra rent och grundmåla för att mätta träet, annars sugs linoljan ut och man får drag i fönstret.

I Sörgårdens gamla smedja eldades det med stenkol för kiltillverkning. Kilarna användes för att dela på stenar som skulle röjas från åkrar.

Allt hantverk gjordes förr av de boende på gården. Därför var man tvungen att ha en egen smedja när järnet slog igenom, förklarade Gunnar Gröning som arbetar på kulturreservatet.

Fler chanser att se gamla hantverk på Vallby Sörgården kommer varje söndag hela sommaren där textila tekniker är näst på tur.