Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brist på sjuksköterskor stänger vårdplatser

Sjuksköterskebrist stänger vårdplatser på Gävle sjukhus. Problemen på njur- och hematologavdelningen fortsätter och tolv vårdplatser läggs i malpåse.

På avdelning 110 NH, där patienter med njur- och blodsjukdomar vårdas, saknas runt tio sjuksköterskor. Före jul beslutade därför ledningen att bara ha 14 av de 26 platserna öppna fram till sommaren.

Roger O Nilsson, chef för division medicin-psykiatri, säger att det inte heller finns tillräckligt med sjuksköterskor från bemanningsföretag för att täcka luckorna.

Hur går det för patienterna när tolv vårdplatser försvinner?

– Alla som har behov får vård, men njur- och hematologpatienter kanske inte får plats där alltid.

Personal och patienter på 110 NH har haft det besvärligt under det senaste året. I somras slog sjuksköterskorna larm om en ohållbar arbetssituation, med bristande patientsäkerhet och stress. Vårdplatser och personal var färre men inte patienterna vilket ledde till överbeläggningar.

Arbetssituationen har fått sjuksköterskor att sluta, men vakanserna beror även på studier och föräldraledighet säger Roger O Nilsson.

Vad har ni gjort för att förbättra arbetsmiljön under hösten?

– På avdelningens arbetsplatsträffar går cheferna regelbundet igenom vad som behöver förbättras.

Utbildning och att låta en annan avdelning ta hand om mag-tarmpatienterna är andra insatser säger Roger O Nilsson.

Efter sommarneddragningen till 13 vårdplatser öppnade hela avdelningen igen, men har under hösten successivt minskat vårdplatserna. Platsbehovet har varierat och det har inte varit överbeläggningar hela tiden säger Roger O Nilsson.

– Kring nyår var det en tuff belastning med många utskrivningsklara patienter.

Roger O Nilsson säger att ambitionen är att rekrytera för att få full bemanning igen.