Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brist på halvledare slår mot Volvo i Skövde – drar ner på produktionstakten

 
Näringslivet i Skövde
Visa alla artiklar

Bristen på halvledare slår nu även mot fordonsindustrin. Lastbilskoncernen Volvo tvingas minska produktionen vid fabriken i Belgien. Det slår mot Volvo GTO i Skövde, som får dra ner på produktionstakten, enligt Radio Skaraborg.

Rapporter om brist på halvledarkomponenter började komma redan i slutet av förra året men då främst bland asiatiska fordonstillverkare, rapporterar TT.

Nu har dock problemet börjat omfatta även europeiska tillverkare, bland annat Volvo. Företaget tvingas därför ta till stoppdagar i produktionen för att kontrollera situationen. Än så länge gäller det enbart fabriken i belgiska Gent.

– Vi har stoppdagar för linjeproduktionen i Gent den här veckan på grund av halvledarbristen. Det gäller åtminstone den här veckan, men längre än så vet vi inte. Det är en väldigt flytande situation där vi vecka för vecka kommer fatta lokala, taktiska beslut, säger Volvos presschef Claes Eliasson till Dagens industri.

Detta påverkar även Volvo GTO i Skövde som tillverkar lastbilsmotorer, rapporterar Radio Skaraborg. De behöver inte ha stoppdagar, utan påverkas på andra sätt.

– Gent som är en av våra kunder har flyttat fram sin produktion och då minskar vi vår tillverkning i Skövde, säger platschefen Rickard Lundberg till Radio Skaraborg.

Halvledare är en ytterst viktig del i elektroniska apparater och en stigande efterfrågan globalt sett har gjort att konkurrensen nu ökat markant den senaste tiden.

Fredrik Sidahl, vd för Fordonkomponentsgruppen (FKG) bekräftar att situationen nu blivit alltmer utmanande även i Europa.

– Det gäller i princip hela branschen. När man pratar med riktigt stora leverantörer i Tyskland och Frankrike så bekräftar alla att det är besvärligt. Bedömningen som görs är att det nu kan ta upp till mellan 3 och 6 månader med ett värsta-scenario som sträcker sig över hela året, säger han till TT.