Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Branden i Södra Ryd - polisens undersökning ska ge svar

 
Storbranden i Södra Ryd
Visa alla artiklar

Polisen gör nu en teknisk undersökning för att klarlägga hur branden i flerbostadshusen i Södra Ryd startade. Mycket av teknikernas arbete är visuellt men polisen tar också hjälp av en brandhund.

Under måndagens eftermiddag inledde polisen den tekniska utredningen för att kartlägga hur branden i Södra Ryd startade.

LÄS MER: Bilden visar: Här startar branden i Södra Ryd

LÄS MER: Familjen Redas liv har brunnit upp - nu vill de tacka för all hjälp

LÄS MER: Brandman hade änglavakt - se otäcka filmen när taket rasar ner

En person anhölls förra veckan misstänkt för grov mordbrand. Personen släpptes senare men misstanken kvarstår. Under måndagen anhölls ytterligare en person, även i detta fall är personen misstänkt för grov mordbrand.

LÄS MER: Polisen utreder grov mordbrand - se pressträffen igen

LÄS MER: Här rasar branden - hör räddningstjänsten berätta

Den tekniska undersökningens främsta mål är att se om branden var anlagd eller om det finns någon naturlig orsak till att den startade.

– Vi letar efter fynd som kan driva förundersökningen vidare, alltså hur branden startade, säger Magnus Karlsson, gruppchef för enheten för grova brott.

Helene Almgren är kriminaltekniker på den forensiska sektionen vid polisen i Skövde. Här berättar hon hur en teknisk undersökning efter en brand går till.

– Vi letar efter en primär plats där branden har startat och vad som kan ha orsakat den. Det gör vi bland annat genom att försöka få en bild av hur branden har rört sig i utrymmet, säger Helene Almgren.

Polisens tekniker jobbar tillsammans med räddningstjänstens personal, det är ett arbetssätt som utvecklats här i Skaraborg och som Helene Almgren tycker fungerar bra.

– Räddningstjänstens personal har mycket information om själva händelseförloppet och det blir en bättre undersökning när vi gör den tillsammans.

Mycket av teknikernas arbete är visuellt, att titta och se, men det tas också brandprov för att leta efter brännbara vätskor. Dessa prover skickas till Nationellt forensiskt centrum i Linköping för analys.

– Till vår hjälp, som vi väldigt ofta använder, har vi också en brandhund.

Dessa hundar har tränats för att hitta spår eller rester av brandfarliga vätskor.

Räddningstjänsten är som nämnts en viktig part i den tekniska undersökningen.

Erik Lyckebäck är brandingenjör vid Räddningstjänsten Östra Skaraborg:

– Det vi kan bistå med är framför allt kunskap om insatsen, vad vi gjort och hur branden har utvecklat sig. Vi har också sakkunskap kring brandförlopp och byggnadsmaterial.

När den tekniska utredningen är klar blir den en del av polisens förundersökning som omfattas av sekretess.

Idag påbörjades besiktningen av skadornas omfattning. Man har också monterat stängsel runt fastigheten och börjat bygga ställningar och väderskydd.

LÄS MER: Ytterligare en anhållen misstänkt för branden i Södra Ryd

LÄS MER: Branddrabbade får fortsatt hjälp

LÄS MER: Storbranden i Skövde - misstänkt släppt på fri fot