Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadsfrågan löst för branddrabbade - mesta av bohagen går att rädda

 
Storbranden i Södra Ryd
Visa alla artiklar

Bostadsfrågan för de som drabbades av storbranden i Södra Ryd ser nu ut att ha lösts. Alla ska ha fått en bostad under tiden som renoveringen av den brandskadade fastigheten pågår. – De flesta har fått en bostad i närområdet. Barnfamiljerna har prioriteras för att barnen inte ska behöva byta skola, säger Marie Blåder, avdelningschef för kommunens vuxen - och integrationsenhet.

Den var natten mellan den 16 och 17 januari som branden bröt ut i ett flerbostadshus på Timmervägen i Södra Ryd. 150 personer fick evakueras och 45 hushåll blev utan bostad.

LÄS MER: Här rasar branden - se räddningstjänsten berätta

LÄS MER: Här startar storbranden - se vittnesbilden och dramatiska filmen

De drabbade fick i det akuta skedet bo hos släkt, vänner och på hotell. Men knappt en vecka efter händelsen ser det ut som om bostadsfrågan på lite längre sikt har lösts för dem som var tvungna att lämna sina lägenheter.

LÄS MER: 45 hushåll utan bostad - får besked om en vecka

LÄS MER: Skövde kommun tillsätter krisgrupp- över 100 personer fick tas om hand

LÄS MER: Polisen utreder grov mordbrand efter kraftiga branden i Södra Ryd

Marie Blåder är avdelningschef för kommunens vuxen- och integrationsenhet. I går eftermiddag deltog hon på ett möte med fastighetsbolaget Balder, som äger den branddrabbade fastigheten, samt försäkringsbolagen.

– Balder har ordnat lägenheter åt samtliga hushåll som aviserat att de behöver hjälp med att hitta bostad. Det handlar om 27 hushåll som fått hjälp, och då är det både sådana som har hemförsäkring men också de som inte har någon försäkring. 18 hushåll har ordnat det på egen hand.

De tillfälliga bostäderna finns i närområdet. Barnfamiljer har prioriterats så att barnen inte behöver byta skola. En familj ska enligt uppgift ha fått en bostad på annan ort.

Länsförsäkringar Skaraborg har ett tiotal försäkringstagare som drabbats av branden. Redan dagen efter branden hade man etablerat ett kontor i en lokal i anslutning till brandområdet.

– Vi hade personal på plats torsdag, fredag och i måndags och har haft löpande möten med berörda parter; de drabbade, övriga försäkringsbolag, Skövde kommun, fastighetsbolaget för att i samverkan hitta boenden åt de drabbade, säger Ulf Lindholm, skadechef Länsförsäkringar Skaraborg.

Än så länge finns inga säkra uppgifter om hur stora kostnader skadorna efter branden har orsakat när det gäller hushållens bohag och värdesaker.

– De flesta lägenheter är väldigt intakta men luktar rök. Vi hoppas att det mesta av lösöret går att sanera. Alla möbler måste torka och kan sedan behandlas så att röklukten försvinner.

Ulf Lindholm konstaterar att Räddningstjänsten gjorde en fin insats. Det finns inte mycket släckvatten i lägenheterna.

LÄS MER: Branddrabbade i Södra Ryd får fortsatt hjälp

LÄS MER: Se otäcka filmen: Här rasar taket - brandmannen hade änglavakt

LÄS MER: Andreas flydde branden utan sin katt