Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Börslyft för Volvo efter rapporten

Lastbilstillverkaren Volvos aktie rusar på börsen efter en urstark rapport och besked om höjd utdelning. Fjolåret blev på flera sätt ett rekordår för bolaget. Samtidigt pågår ett arbete med att anpassa produktionen till minskade nivåer.

AB Volvo har de senaste åren uppvisat starka rapporter. Bokslutet för 2019 blev inget undantag.

– När man sammanfattar 2019 i sin helhet är vi väldigt nöjda. Det är rekordresultat, rekordomsättning och en stark kassaflödesgenerering, säger vd Martin Lundstedt, till TT.

Höjer utdelningen

Under fjärde kvartalet landade nettoomsättningen på drygt 105 miljarder kronor, vilket är i linje med motsvarande period året före, men högre än analytikernas förväntningar. Vinsten före skatt låg på 8,9 miljarder kronor för kvartalet, upp från 3,0 miljarder ett år tidigare. Ekonomer räknade i genomsnitt med en vinst på 7,9 miljarder kronor.

Med en dignande kassa fanns förhoppningar om en höjd utdelning. Även här överträffade bolaget förväntningarna. Styrelsen föreslår en ordinarie utdelning på 5:50 kronor per aktie samt en extrautdelning på 7:50 kronor. Förra året delade man ut tio kronor. Aktien lyfter runt åtta procent på Stockholmsbörsen.

Prognoserna håller

Koncernen har under de senaste kvartalen flaggat för nedjusteringar i produktionen som en anpassning till efterfrågan. Under kvartalet minskade leveranserna av lastbilar med nio procent och nettoorderingången av det samma sjönk tio procent, jämfört med motsvarande period året före. För anläggningstillgångar märktes en viss ökning både för leveranser och för order.

– Kvartal fyra är delvis ett omställningskvartal, med anpassningar i Europa och i Nordamerika. Då tycker vi att en marginal på nästan nio procent, och fortsatta satsningar på forskning och utveckling för att bygga ett hållbart tranportsystem, det är starkt och bra också för kvartal fyra, säger Martin Lundstedt.

Man är också positiv inför 2020 trots lågkonjunktur. Bolaget står fast vid de prognoser som lämnades i samband med förra kvartalsrapporten för huvudmarknaderna, med vissa justeringar på mindre marknader.

– Vi graderar upp i Sydamerika. Europa har startat lite starkare, runt de nivåer vi har pratat kring, men det ger oss förtroende runt våra prognoser och hur vi har anpassat systemen, säger Martin Lundstedt.

Coronavirus oroar

Utbrottet av coronavirus i Kina är dock oroande, tycker Martin Lundstedt.

– Jag, precis som alla andra, är oroad. Vi har många kollegor och anställda i Kina.

Volvo har infört rutiner för hur virushotet ska hanteras, berättar han.

– Det är reserutiner, riskbedömningar, hur säkerheten ser ut och hur man ska agera vid hemkomsten från resor, och också hur vi ska kommunicera. Vi ser inte att det påverkar oss nu, men vi har fokus på säkerheten.

Volvo har bland annat produktion av bussar, motorer och anläggningsmaskiner i Shanghai i Kina. nuläget vill han inte kommentera vilken effekt virusspridningen kan få på Volvos verksamhet.

– Vi ser ingen effekt nu. Vi spekulerar inte i det, säger Martin Lundstedt.