Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boknyheter: 10 texter om 10 nya böcker

Artikel 1 av 5
Årets böcker
Visa alla artiklar

Varje vecka recenserar kulturredaktionen flera nyutgivna böcker. Här hittar du de tio senaste texterna. Om allt från feelgood till lyrik, fackböcker, romaner och biografier.

1. Lättsam feelgood om livet vid Sommen

Sommar vid Sommen av Camilla Dahlson

Ur recensionen:

"Till sist håller romanen ändå vad lovade i början när Disa tittade upp mot löven och önskade sig ett annat öde. Livet fick sin efterlängtade törn och den nya livsbanan – som blev både lättsam och nöjsam att följa – tar stadig kurs mot slutdestinationen Lyckan och Kärleken. En färd som är förutsägbar, med toppar som konsekvent följs av dalar, och som därför aldrig känns på riktigt."

Läs hela Lejla Catos text här:

2. När Kålgården var en kålgård

Stadsodlingens historia av Ulrika Flodin Furås

Ur recensionen:

"Den vackra, bildande och inspirerande boken om stadsodlingens historia handlar om det mesta från klosterträdgårdar, kolonilotter, parker, gröna innergårdar och småstugeområden, som Gräshagen i Jönköping, till terrassträdgårdarna i Babylon, de som räknas till ett av världens sju underverk men som kanske faktiskt aldrig har funnits."

Läs hela Yvonne Teiffels text här:

3. Hästar gör landskapet vackert

Hästar och hästfolk av Meta Sjödin

Ur recensionen:

"Jag hade önskat mer om hästen som livsstil. Nu blir det mest en faktaredovisning av hästutbildningar och olika användningsområden för hästen, som slädturer för turister, studentbaler och inslag på konferenser. Men vem skulle inte vilja åka släde med snidade hästhuvuden och handmålade sidostycken, tillsammans med Östergårdens Tindra?"

Läs hela Ulla Strängbergs text här:

4. Nobelprisfavorit med piggt språk

Ljus över allt av Cees Nooteboom

Ur recensionen:

"Man kunde säga att nederländska Nobelprisfavoriten Cees Nooteboom skriver intellektuella och filosofiska dikter, men avstår från att ge läsaren huvudbry i onödan. Det är allvarligt men också lätt skrivet, med fokus på språket och dess möjlighet att uträtta stora ting."

Läs hela Björn Kohlströms recension här:

5. En lysande stjärna på alt-lit-scenen

det känns som att du är lite gladare än jag är av Tao Lin

Ur recensionen:

"I korthet kan sägas att det handlar om internet, äpplen, droger, Hitler, självmordstankar, Nobelpriset, apati. Det kanske låter deppigt, men egentligen är det muntert."

Läs hela Björn Kohlströms text här:

6. Stillsamma dikter om norska stavkyrkor

Stavkyrkodikter av Jo Eggen

Ur recensionen:

"Norge är känt för sina vackra stavkyrkor, svarta byggnader som står uppställda som påminnelser om en tid med helt andra ideal. Kring dem har poeten Jo Eggen skrivit den besynnerliga samlingen ”Stavkyrkodikter”, där han besöker landets trettio kyrkor, samt den enda svenska, Hedareds utanför Borås."

Läs hela Björn Kohlströms text här:

7. Med andra människors liv som stoff

Konturer, Transit och Kudos av Rachel Cusk

Ur recensionen:

"Cusks romantrilogi är framför allt en hyllning till litteraturen. Hennes talang som berättare får oss att se med nya ögon på våra egna liv."

Läs hela Ulla Strängbergs text här:

8. För henne var begåvning bara en prydnad

För dig ska musiken bara vara ett smycke av Ellinor Skagegård

Ur recensionen:

"Musikern och kulturjournalisten Ellinor Skagegård, medlem i gruppen Dragon Dolls, kommer nu med en ur både kvinnoperspektiv och musikhistoriskt perspektiv angelägen biografi över Fanny Mendelssohn. Biografin för automatiskt tankarna till den musikaliskt så begåvade Nannerl Mozart som också hamnade helt i skuggan av en berömd bror. De rådande samhällsnormerna gjorde det omöjligt även för henne att fortsätta sin karriär när hon blev äldre, men om Fanny och Nannerl hade fått samma förutsättningar som sina yngre bröder - hur hade de utvecklats och hur stora hade de blivit då?"

Läs hela Yvonne Teiffels text här:

9. Vad gjorde du när klimatkrisen började?

Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till av Pär Holmgren

Ur recensionen:

"Holmgrens huvudbudskap är att det förvisso är bra med enskilda förändringar som att sluta flyga, åka mer tåg och mindre bil. Sopsortera och köpa färre saker. Men det avgörande är politiska beslut, både nationellt och internationellt. Först då kan utvecklingen vändas."

Läs hela Erik Lindfelts text här:

10. Klasskillnad när Kraus skriver om maktbalans

Summer of Hate av Chris Kraus

Ur recensionen:

"Kraus skriver skarpt om en relation i obalans, såväl ekonomiskt som mellan könen. Hon låter romanen berätta om det tvåsidiga USA – som sätter käppar i hjulet för fattiga som vill förändra sitt liv. Och som tillåter välbärgade att leva sina liv i trygghet, även när man som Catt gör affärer i den amerikanska skattelagstiftningens gråzoner. Den uppriktiga skildringen av USA:s djupa ekonomiska klyftor är berättelsens starkaste sida."

Läs hela Johanna Anderssons text här: