Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biskoparnas budskap: håll kyrkorna öppna och låt klockorna ringa - "Känns bokstavligt talat livsviktigt"

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Statsminister Stefan Löfven har meddelat att det kan komma en reglering som innebär att maximalt 8 personer får samlas vid offentliga sammankomster. De nya restriktionerna kommer inför en av kyrkans största högtider och även i en tid då vi länge levt med pandemins verkningar i vårt samhälle på många olika sätt.

Svenska kyrkans biskopsmöte har därför enats om att gå ut med gemensamma råd och rekommendationer till alla församlingar och pastorat i hela Svenska kyrkan:

√ Värna den diakonala omsorgen.

√ Fira gudstjänst på de sätt som är möjliga, digitalt, eller fysiskt med max 8 personer närvarande inklusive medverkande.

√ Ge fortsatt möjlighet till dop, vigsel och begravning, med max 8 personer närvarande inklusive medverkande – och håll kontakt med de som av olika skäl vill skjuta upp.

√ Håll kyrkorna öppna, gärna med präst/diakon på plats i möjligaste mån.

√ Låt kyrkklockor ringa vid gudstjänsttid som en maning till bön.

Att be tillsammans för samma sak, oavsett var vi befinner oss, känns bokstavligt talat livsviktigt

– Kyrkans kallelse är att vara bärare av hopp och ljus, ett hopp som övergår allt förstånd och ett ljus som lyser i mörkret och som mörkret inte har övervunnit. Om detta må vi tala tydligt också i den svåra tillvaron som vi alla delar på olika sätt, säger biskop Åke Bonnier i ett pressmeddelande.

Med anledning av den svåra tid som råder nu är biskop Åke Bonnier med och bjuder in till en nationell bönedag söndag 22 november för pandemin. Dagen uppmärksammas i flera kristna samfund och församlingar och av enskilda i hela Sverige uppmuntras att delta i bön för Sverige och världen i denna svåra tid.

– Att be tillsammans för samma sak, oavsett var vi befinner oss, känns bokstavligt talat livsviktigt, säger biskop Åke.