Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biblioteket öppet som vanligt än så länge – men arrangemang ställs in

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Skövde stadsbibliotek har hittills hållit öppet som vanligt under coronatiden. Men kommande veckas arrangemang under temat Mångsidiga måndagar är inställt.

Trots det rådande läget och osäkerheten kring coronavirusets framfart har kommunens bibliotek hittills haft öppet som vanligt utan inskränkningar i den ordinarie verksamheten.

Kommande vecka ställs dock föreläsningen om BankID, Swish och säkerhet på nätet, som är en del av föreläsningsserien Mångsidiga måndagar, in i syfte att undvika risken för smittspridning. Dessutom har släktforskarna som brukar träffas i biblioteket varje onsdag avblåst sina samlingar tills vidare.

– Målgruppen för Mångsidiga måndagar är ofta en äldre publik. Bland annat därför väljer vi att inte ha den här samlingen nu, berättar Eva Kihlström, programansvarig biblioteksassistent.

Oklart framöver

Hur man ska agera med kommande Mångsidiga måndag-arrangemang är inte fastställt men uppe för diskussion.

– Den 30 mars har vi ett författarbesök med Marit Kapla inplanerat. Hon är fortfarande inställd på att komma hit, men hur det blir återstår att se, säger Eva.

– Sedan har vi även en barnaktivitet den 30 mars. Den bygger på anmälningar och där vet vi inte hur många som anmäler, så även där är det oklart.

För att ha en koll på vad som händer på biblioteket och hur det blir med de planerade arrangemangen hänvisar Eva till bibliotekets hemsida och sociala medier. Det går även att höra av sig via telefon för att få besked.

– Man får kontakta oss om man undrar vad som gäller, säger Eva.

Biblioteket är alltså öppet som vanligt men det rådande riskläget på grund av coronaviruset har inneburit utökad noggrannhet avseende hygienen i samband med städning.

– Det har kommit extra förhållningsorder så sett att alla ledstänger och datorer torkas av extra noga. Alla dörrar står också öppna så man behöver inte ta i dörrhandtagen, berättar Eva.

Har minskat

Hittills har man också haft en fortsatt ström av besökare, även om det enligt Eva märkts av en viss minskning. Samtidigt erbjuder man lösningar som innebär att skövdeborna kan låna böcker under så smittfria förhållanden som det är möjligt.

– Man kan beställa sina böcker och hämta dem när de har kommit, antingen vid disken eller så kan någon i personalen lämna över den utanför huset. Allt efter överenskommelse med oss, förklarar Eva.

– På det sättet behöver man inte gå och leta efter böckerna i hyllorna och slipper vara inne i biblioteket längre än nödvändigt.

Hon nämner också att man kan låna både ljud- och e-böcker via appen biblio, som det finns mer information om på hemsidan.

När intervjun görs på torsdagen berättar Eva att ledningen sitter i möte och diskuterar hur det ska fungera framöver, utan att hon vet vad det kan leda till.

– Vi jobbar på tills vi får nya direktiv uppifrån. Sen är det svårt att lova hur länge vi står på benen. Det kan bli sjukdom även här, säger Eva Kihlström.

Fotnot: Bibliotekets hemsida finns på adressen www.bibliotek.skovde.se