Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bevis räckte inte mot misstänkt bordell i Skövde

I somras rullades en bordellhärva upp i Trollhättan och en man dömdes till sex månaders fängelse för koppleri. I polisutredningen nämndes Skövde som en ort där mannen kunde ha varit verksam. Det gick dock aldrig att leda i bevis.

I augusti dömdes mannen från Rumänien till sex månaders fängelse av Vänersborgs tingsrätt.

LÄS MER: Bordell kan ha funnits i Skövde

LÄS MER: Bordellverksamhet kan ha pågått sedan i våras

Det var han som hade bokat rummet på vandrarhemmet i Trollhättan där sexhandeln ägde rum. Det han som hade bokat taxiresorna som tog kvinnorna till kunder, det var han som betalade rummen och som hjälpte till att lägga ut annonser på sexköpssajten. Tjänsterna utfördes av hans fru samt en väninna till paret, också de från Rumänien.

LÄS MER: 24-åring åtalad i bordellhärva

Tips från polisen i Skaraborg gjorde gällande att mannen kunde ha bedrivit koppleriverksamhet även i Skövde. När polisen kopierade innehållet i mannens beslagtagna mobiltelefon såg man att den varit positionerad till en gata i Södra Ryd. I förundersökningsprotokollet framgår det att mannen och hans fru bott i området under mars 2018 och därefter rest hem till Rumänien från början på april till mitten på april. De ska sedan ha kommit tillbaka till Skövde innan de dök upp i Trollhättan och då på lite olika adresser men framför allt på vandrarhemmet där mannen greps.

När åtal sedan väcktes hävdade åklagaren att mannen ägnat sig åt koppleri i Trollhättan, Göteborg och Skövde men tingsrätten ansåg att uppgifterna var för knapphändiga för döma mannen vad gäller misstänkt koppleri i Göteborg och Skövde

Martin Lilja är kriminalinspektör på spaningssektionen region Väst. Han var den som ledde förundersökningen.

Han berättar att tipset om en eventuell verksamhet i Skövde från början kom från polisens grupp för människohandel i Göteborg.

– Det är troligt att det kan ha pågått någon form av bordellverksamhet men säkert vet vi inte, säger han.

– Eftersom vi inte hade en tydlig bostadsadress kunde vi inte spana. Spaningsarbetet är det viktigaste för att bevisa att sexhandel pågår. Men här kom vi inte längre, säger han.

I samma mål dömdes två män. Den ena till försök till köp av sexuell tjänst. När polisen gjorde husrannsakan på vandrarhemmet avbröt de händelseförloppet, någon sexuell tjänst hade inte hunnit utföras men två oanvända kondomer på sängen knyter mannen till brottet. Den andre mannen dömdes för två fall av sexköp där kvinnan hade utfört tjänsten i mannens hem.

Sexhandel är inget storstadsfenomen berättar Martin Lilja, det förekommer överallt i Sverige.

– De som förmedlar tjänsterna bygger upp ett stort kontaktnät och hyr av mindre nogräknade hyresförmedlare. Sexhandel är lättförtjänta pengar. De kan betala 10 000 kronor för ett rum och ändå plocka ut stora summor i förtjänst.

LÄS MER: Hon har sålt sex i Skövde sedan tonåren