Kraftig storm väntas i Norge i helgen, och även i Norrland och Svealand kan det bli snö och blåst, om än inte riktigt lika kraftigt.

I mellersta Götaland väntas i stället främst regn när lågtrycket slår till över Skandinavien framåt onsdag–torsdag.

Nu på torsdag får vi in riktigt blåsigt väder och även nederbörd. Sedan blir det fortsatt lite besvärligt väder resten av veckan, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

SMHI:s tiodygnsprognos visade på tisdagen att det kunde bli omkring tio-tolv millimeter nederbörd på onsdag och något mindre torsdag. På onsdagen har detta ändrats något, enligt den uppdaterade prognosen kommer det runt fem–sju millimeter under onsdag respektive torsdag på Höglandet, något mindre längst norr ut.

Lågtrycket startade som ett tropiskt lågtryck väster om Azorerna i Atlanten under måndagen. Under veckan rör det sig norrut och på onsdagen möter den kall polarluft väster om Storbritannien, vilket ger lågtrycket mycket extra energi, skriver SMHI på sin hemsida. Då fördjupas lågtrycket snabbt samtidigt som det rör sig upp mot norra Europa och Skandinavien.

Det blir rätt blåsigt i Götaland men inte stormvindar, det är mer i utsatta områden som västkusten och fjällen, säger Marie Staerk.

Som prognosen ser ut just nu verkar det bli fem–sex plusgrader.

Det blir nog mest regn men det kan eventuellt bli en del inslag av blötsnö i högre terräng, det är lite svårt att säga säkert än, säger Marie Staerk om vårt område.

Temperaturen sjunker stundtals till runt nollan och i samband med det kan det möjligen bli risk för halka.