Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut efter stor smittspridning: Fortsatt stängt på Kulturhuset och Arena Skövde

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Det kommer att vara fortsatt stängt på verksamheter inom kultur och fritid, som Billingehov, Arena Skövde och Skövde kulturhus med biblioteket.
Detta på grund av fortsatt omfattande smittspridning i Skövde.

Nuvarande beslut om att hålla kultur- och fritidsverksamheter i Skövde stängda gällde till 18 december. Nu har Skövde kommun tagit beslut om att hålla dem fortsatt stängda. Det berör exempelvis biblioteken i Skövde, Kulturhuset, Arena Skövde, Södermalms idrottsplats och övriga idrottsanläggningar.

Detta gäller till den 15 januari, som det ser ut nu. Samtidigt följer kommunen utvecklingen och kan ompröva beslutet, om situationen förändras.

– Vi kommer se hur det ser ut och titta på möjligheter att öppna. Just nu ser läget inte så bra ut, säger Lena Friberg, chef för kommunens ledningsgrupp corona, till SN.

Skövde kommun kommer inte heller att öppna anläggningar och omklädningsrum för att möjliggöra träning för ungdomar födda år 2004 eller senare.

”Med detta beslut frångår Skövde kommun Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer där det framgår att dessa borde öppnas. Beslutet är fattat utifrån rådande läge med omfattande smittspridning inom regionen. Att öppna verksamheterna bedöms inte som ansvarsfullt i rådande läge”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Lena Friberg påminner om att det är Skövdeborna själva som kan påverka situationen.

– Hur man firar jul och hur man handlar julklappar har stor betydelse. Alla går och väntar på att det ska vända, men nu är det jätteviktigt att alla tar ansvar och håller avstånd.

Läs mer: Hög sjukfrånvaro i skolan även denna vecka – men tidigare jullov inte aktuellt

Smittspridningen är omfattande i Skövde. Denna vecka finns 26 konstaterade fall av covid-19 inom Skövde kommuns verksamheter, en ökning från 14 förra veckan där de flesta fallen var inom hemtjänst.

Nio av fallen denna vecka är inom kommunens äldreboenden och 16 är inom hemtjänsten. Ett fall är inom området personlig assistans.

Även sjukfrånvaron inom sektor vård och omsorg ligger på en hög nivå jämfört med motsvarande period 2019. Den genomsnittliga sjukfrånvaron är just nu på cirka 17 procent på hela sektorn. Vissa enstaka enheter, framförallt inom hemtjänst, har den senaste veckan haft en ansträngd situation med upp till 30 till 50 procents sjukfrånvaro. Då har man fått flytta runt personal, där bemanningsenhetens pool och timvikarier tillsammans med ordinarie personals resurspass har kunnat lösa bemanningsfrågan.

– Det har gått att lösa, men det är ansträngt, säger Lena Friberg.

Övriga sektorer har ett stabilt läge kring sjukfrånvaron, enligt pressmeddelandet.

Läs mer: Skövde kommun återkallar julledighet för personal: ”Ansträngt läge”

Läs mer: Fackets kritik mot indragen julledighet: ”Har varit ilska, uppgivenhet och förtvivlan”

Artikeln uppdateras.

Fakta: Verksamheter och anläggningar som berörs av beslutet

Billingehov/Lillegården

Arena Skövde (skolornas simundervisning fortsätter)

Södermalms idrottsplats

Övriga idrottsanläggningar/idrottshallar/gymnastiksalar på skolor

Skövde kulturhus, Skövde stadsbibliotek uppfyller sitt lagstadgade uppdrag genom anpassad verksamhet för att tillmötesgå låntagarnas behov.

Kulturfabriken, musikskolan fortsätter med enskild och distansundervisning. Grupp- och ensembleundervisning är fortsatt stängd.

Kommunens övriga bibliotek, skolbiblioteken i Värsås och Tidan kommer vara fortsatt öppna för skolans verksamhet.

Samtliga mötesplatser för unga håller fortsatt stängt utöver för gruppverksamhet.

Elitföreningar samt idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare omfattas ej av detta beslut.