Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behov av sjukhusvård för covid-19 minskar i Västra Götaland: ”Det är långt ifrån över”

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Utvecklingen kring covid-19 går åt rätt håll enligt ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen – behovet av sjukhusvård minskar och ökningen av antal fall har saktat ner. Men vi behöver alla ta vårt ansvar för att den positiva trenden ska fortsätta, betonar smittskyddsläkaren Leif Dotevall.
– Det är långt ifrån över, säger han.

Behovet av sjukhusvård för covid-19 fortsätter att minska i Västra Götaland, enligt pressmeddelandet från regionen. Idag, den 16 juli, finns det totalt 84 inneliggande patienter med covid-19, varav 15 personer behöver intensivvård. Det är de lägsta nivåerna sedan i slutet på mars.

Karl Chevalley, beredskapsöverläkare och beslutsfattare i den regionövergripande sjukvårdsstaben för covid-19, konstaterar att situationen i vården är under omständigheterna bra. Och beredskapen är god om läget av någon anledning skulle förvärras.

– Just nu blir läget stadigt bättre. Samtidigt ska man vara medveten om att vårdpersonalen fortfarande jobbar hårt, inte minst i intensivvården. Det är viktigt för vården att den positiva utvecklingen fortsätter, säger Karl Chevalley.

På Skaraborgs sjukhus vårdades på torsdagsförmiddagen sju personer för covid-19, varav två på intensivvårdsavdelning. De flesta covid-19-patienterna i regionen finns på Sahlgrenska universitetssjukhuset, där 57 personer vårdas.

Smittskydd Västra Götaland konstaterar enligt pressmeddelandet att antalet nya fall av covid-19 fortsätter att minska. Under vecka 27 och 28 har det rapporterats 1 206 respektive 681 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Det kan jämföras med veckorna 23-26 då det rapporterades över 2 000 fall i veckan.

– Även om antalet nya fall minskar är pandemin långt ifrån över. Vi måste alla fortsätta att ta gemensamt ansvar för att bromsa smittspridningen. Stanna hemma även om du bara är lite sjuk, umgås på ett säkert sätt och avstå sociala sammanhang när du kan, uppmanar Leif Dotevall.

Av Smittskydd Västra Götalands senaste veckorapport framgår att fram till och med 12 juli hade 798 dödsfall bland personer med bekräftad covid-19 rapporterats i Västra Götaland. Medelåldern bland de avlidna var 82 år. 57 procent av de avlidna var män.

På torsdagen presenterade Västra Götalandsregionen de första resultaten av en omfattande så kallad punktprevalensundersökningen i Göteborg, där slumpvis utvalda invånare provtagits för covid-19. Undersökningen har utförts i samarbete med Folkhälsomyndigheten och Försvarsmakten.

Totalt 6 162 prover lämnades in, varav ungefär 3 procent av bedömbara prover nu konstaterats vara positiva.

– Detta är preliminära data, men det visar att vi fortfarande har en påtaglig smitta i samhället, säger Leif Dotevall i pressmeddelandet.