Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Både positiva och negativa konsekvenser när växtsäsongen blir längre

Hur tidigt kan våren komma? Klimatförändringar innebär att våren kommer tidigare och växtsäsongen blir längre. I dag kommer vårtecknen i genomsnitt två veckor tidigare än för 100 år sedan.

För många av oss är februari en trist månad. Vi längtar efter april och våren och de första klassiska vårtecknen som krokus och tussilago. I och med klimatförändringarna kommer vi att få uppleva en tidigare vår, och en längre växtsäsong, vilket kan få många konsekvenser. Å ena sidan kan vårbruket börja tidigare, och det finns mer mat i naturen – till både människor och djur. Å andra sidan leder en längre växtsäsong till torka och mer intensiva värmeböljor.

Enligt SMHI:s rapporter börjar växtsäsongen i Skara och Skövde omkring den 8 april och i Tidaholm omkring den 7 april. Om 50 år tror SMHI:s klimatforskare att den kommer att börja mellan 27 februari och 18 mars.

Totalt beräknas växtsäsongen bli mellan fem och nio veckor längre än den är idag.

Förutsättningarna för skörd kan komma att se annorlunda ut

Om vi klarar av att hantera klimatförändringarna finns stor potential för det svenska jordbruket i framtiden. En längre växtsäsong ger bland annat möjlighet att odla andra grödor samt längre utevistelse för jordbrukets djur. Samtidigt kan skördebetingelserna försämras. En minskad nederbörd kan ge ökade risker med skadedjur samt värmestress hos växter och djur.

SMHI:s klimatforskare har tagit fram dessa framtidsscenarion, som gäller för åren 2069 till 2098.

Sverker Hellström påminner om att dessa framtidsanalyser ger en väldigt genomsnittlig bild av vad som kan komma:

– Man kan ju inte säga något om ett speciellt år i framtiden, eller när man ska börja odla det året. Men det är viktigt för många att veta att odlingssäsongen blir längre, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI, i ett pressmeddelande till Sveriges Natur och Newsworthy.