Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ätbart i Skövde prisas för sitt arbete mot matsvinn

Föreningen Ätbart har tilldelats Hållbarhetspriset för sitt arbete med matsvinn. Priset kommer från Hela Sverige ska leva Skaraborg, som delade ut det för första gången.

Priset delades ut i samband med att Ätbart hade matkasseutdelning vid Pingstkyrkan i Skövde, dit familjer som av olika anledningar behöver ett tillskott av matvaror kan komma.

Läs mer: Matsvinn som hjälper de behövande: ”Maten vi får håller jättehög kvalitet”

Maten som delas ut kommer från lokala matbutiker och restauranger som skänker ätbar mat som annars skulle slängas exempelvis på grund av kort datum.

För detta arbete med matsvinn tilldelas föreningen Ätbart det första Hållbarhetspriset från Hela Sverige ska leva Skaraborg och fick en summa på 25 000 kronor.

Såhär löd nomineringen: ”Föreningen Ätbart startades 2019 i Skövde av ett gäng ungdomar som ser till att matsvinnet kommer till nytta på kort sikt samtidigt som de arbetar för att minska mängden matsvinn på lång sikt.

Ätbarts konkretiserade vision består av tre verksamhetsområden utifrån tre olika hållbarhetsperspektiv: ekonomisk, kunskapsmässig och social hållbarhet. Vi tror att samtliga tre synsätt krävs för att mänskligheten ska kunna minska matsvinnet med 50 % till 2030. Föreningen har till dags datum delat ut 3500 matkassar till hushåll med låg inkomststandard.

Nu för man tankar, arbetssätt och samarbeten vidare ut i Skaraborg.”