Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket om sjuksköterskornas krav

Sjuksköterskor på Skaraborgs sjukhus har krävt besked om vad de ska prioritera när tiden inte räcker till. Ett rimligt krav, enligt Monica Engström på Arbetsmiljöverket, där beslut fattas i augusti.

Vårdförbundet anmälde i slutet av våren Skaraborgs sjukhus till Arbetsmiljöverket. Skälet var att arbetsgivaren inte visat gehör för kravet på att ta fram listor över vad som ska prioriteras när tiden inte räcker till.

Arbetsmiljöverket har gjort en inspektion på sjukhuset i juni, men beslut kommer att fattas efter semesterperioden.

– Vi kommer att hantera framställan i augusti när beslutsfattare och jurister är tillbaka. Vi kommer då också att ta förnyad kontakt med Vårdförbundet, säger Monica Engström, handläggare och inspektör på Arbetsmiljöverket.

Vad Arbetsmiljöverket ska ta ställning till är att eventuellt kräva av sjukhuset att ta fram prioriteringslistor. Monica Engström menar att kravet från Vårdförbundet är rimligt.

– Det står ju i föreskrifterna att arbetsgivaren ska ange vad som ska prioriteras när arbetsmängden är så stor att allt inte hinns med, säger hon.

Det är i Arbetsmiljöverkets författningssamling om organisatorisk och social arbetsmiljö som det står att ”Arbetsgivaren ska se till att arbetstagarna känner till... vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras när tillgänglig tid inte räcker till för alla arbetsuppgifter som ska utföras” (10§ punkt 4).

Arbetsmiljöverket har möjlighet att förelägga arbetsgivare och koppla detta till ett vite.

– Om det skulle vara så att arbetsgivaren den dagen vi satt inte uppfyller kraven prövar vi att få vitet utdömt. Det är lyckosamt möjligen för statskassan, men inte för arbetsmiljön. I första hand ska åtgärder vidtas, säger Monica Engström.