Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

AÖS: Falköping informerades månaden innan upphandlingen

Ledningen i Avfallshantering Östra Skaraborg (AÖS) bemöter här kritiken som riktas från Falköpings kommunalråd rörande information kring upphandlingen som Falköping missade.

Först och främst vill vi beklaga den uppkomna situationen. Falköpings medlemskap i AÖS den 1 januari 2008 innebar att behandlingen av matavfall vid kommunens biogasanläggning kom att omfattas av upphandlingsrättsliga regler. Som ett alternativ till offentlig upphandling tilldelade AÖS därför en tjänstekoncession till Falköpings kommun för behandling av medlemskommunernas matavfall. Ny lagstiftning innebar dock att tjänstekoncessionen blev föremål för uppsägning under 2018, med upphörande den 31 augusti 2020.

När koncessionsvägen stängdes tog AÖS initiativ till möten med företrädare för Falköpings kommun i syfte att skapa förutsättningar en bra genomförd offentlig upphandling. Både AÖS och Falköpings kommun köper sina upphandlingstjänster från upphandlingsenheten i Skövde kommun. Vid ett i sammanhanget avslutande möte i Falköping den 13 februari 2020 informerade AÖS om att själva upphandlingen var nära förestående.

Den 12 mars 2020 annonserade upphandlingsenheten förfrågningsunderlaget och vid anbudsöppningen den 13 april 2020 hade det inkommit två anbud. Med beklagande tvingades vi tyvärr konstatera att Falköpings kommun saknades bland anbudsgivarna.

Olika möjligheter att lösa den uppkomna situationen undersöktes men risken för att eventuella skadestånd och viten i överklagandeprocesser skulle belasta förbundets ekonomi och i dess förlängning hushållens ekonomi bedömdes vara alltför stor, varför påbörjad upphandling genomfördes och avtal tecknades med vinnande anbudsgivare.

Vi avvisar delar av kritiken från Falköpings ledamot och ersättare då den saknar grund. Pågående upphandlingar av relevant och strategisk karaktär har direktionen informerats om och diskuterat. I den aktuella frågan har inte information eller behandling av ärende skett på något annorlunda sätt än vid tidigare liknande ärenden. På direktionsmötet den 26 november 2018 meddelades att de båda koncessionsavtalen gällande avfallshantering sägs upp fr.o.m. 31 augusti 2020. I både kallelse till och protokoll för direktionsmötet 25 november 2019 informerades om det pågående arbetet med förfrågningsunderlag. Till det mötesprotokollet bifogades presentationsmaterial där upphandlingsfrågan behandlades.

Den uppkomna situationen är som sagt beklaglig. Matavfallsinsamling är en viktig komponent för att minska slöseri med våra gemensamma resurser. Direktionen har därför beslutat att anta det nationella etappmålet och samla in minst 50 procent av det uppkomna matavfallet inom AÖS medlemskommuner senast den sista december 2018. Det målet är nu uppfyllt. Den ambitionen har gjort att AÖS har kunnat leverera mer och mer matavfall till Falköpings biogasanläggning.

AÖS har nöjda kunder i Falköping där sammanlagd servicekvalitet uppskattas till 82 procent. Det är vi givetvis stolta över, men inte nöjda med vilket gör att vi arbetar vidare med att förbättra avfallshanteringen inom AÖS. Avslutningsvis vill vi säga att taxorna som hushållen betalar ligger under riksgenomsnittet i både Avfall Sveriges statistik och Nils Holgerssonundersökningen.

Martin Odenö (M), ordförande, Avfallshantering Östra Skaraborg

Lars Persson, förbundschef, Avfallshantering Östra Skaraborg

LÄS MER: Investerade 50 miljoner i biogasanläggning - missade lämna anbud

LÄS MER: Falköpings kommunalråd om den stora missen

LÄS MER: Skattebetalare ställer frågor om Falköpings missade anbud på matavfallet

LÄS MER: Nytt bakslag för Falköpings biogasanläggning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel