Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler bekräftade fall av covid-19 inom Skövdes äldreomsorg och hemtjänst

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Just nu finns tio konstaterade fall av covid-19 i Skövde kommuns verksamheter, nio på en avdelning på äldreboendet Tomtegården och ett inom hemtjänsten. Två av de sjuka vårdas på sjukhus.

På onsdagen gick Skövde kommun ut med antalet aktuella konstaterade fall av covid-19 inom Skövde kommun, det handlar om tio brukare inom sektor vård och omsorg. Det är en ökning jämfört med för en vecka sedan, då det fanns två konstaterade fall av covid-19 inom Skövde kommuns verksamheter.

Ett av fallen är inom hemtjänsten och nio på ett av kommunens äldreboenden, Tomtegården. Där är sjukdomen begränsad till en avdelning och Skövde kommun har varit i kontakt med de anhöriga. Hur smittan kom in kan man inte veta exakt, utan nu ligger fokus på att begränsa smittan.

– Det är svårt att säga hur smittan kom in. Vi kan inte utesluta att det kommer via personalen för vi har haft besöksförbud sedan den 12 mars. Det som gäller är fortsatt att jobba noggrant med basala vårdhygienföreskrifterna, att vara hemma vid minsta symptom och hålla på de riktlinjer och rutiner som finns. Men det finns misstankar om att coronaviruset kan smitta även om man inte känner symptom, säger Jonas Engelbrektsson, avdelningschef äldreomsorg på Skövde kommun.

Har skyddsutrustning

Två av de tio som är sjuka med covid-19 vårdas på sjukhus. Övriga bor kvar på sina rum eller lägenhet. Personal som arbetar hos de sjuka har skyddsutrustning och på det viset hoppas man kunna bryta smittkedjan.

– Vi försöker i så stor utsträckning det går begränsa antalet personer som jobbar hos de sjuka, säger Engelbrektsson.

Skövde kommun var förberedda på att antalet smittade kommer att öka, då det är allmän smittspridning i Västra Götalandsregionen.

– Något annat är orealistiskt. Vi var tidigt ute med åtgärder, men ingen kommun kommer att komma undan smittan. Min absoluta förhoppning är att ha så stor begränsning som möjligt, det det vi jobbar på i nuläget. Smittan finns på ett av våra boenden och vi jobbar hårt för att hålla den avgränsad där, säger Johan Rahmberg, chef för ledningsgruppen corona på Skövde kommun, och poängterar att man följer alla riktlinjer nogsamt och uppdaterar sig hela tiden om situationen.

Tillgången till skyddsutrustning för personalen ska vara god.

– Vi gjorde en inventering förra veckan och vi har ett bra läge med skyddsutrustning. Vi jobbar hela tiden för att ha framförhållning så vi klarar ett antal månader framåt. Just nu känns det som att vi har förhållandevis god tillgång på skyddsutrustning, säger Jonas Engelbrektsson.

"Håll i och ut"

Skövde kommun trycker på vikten av att stanna hemma om man har minsta symptom. Man jobbar också fortsatt framåt med basal vårdhygien för att skydda mot smittspridning. Johan Rahmbergs uppmaning till alla är att hålla i och ut.

– Vi befinner oss på vad som ser ut som en platå, men det innebär inte att det inte kan ändra sig. Vi ska också neråt för platån. Det är extremt viktigt att hålla i och ut och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Johan Rahmberg.

Imorgon, 14 maj, kommer Skövde kommun även att börja med egentester för covid-19. Personal som har milda symtom som annars hade tillåtit att man gick till arbetet kan erbjuds att ta ett test för att få svar på om man har covid-19 eller inte. Testet genomförs efter överenskommelse med närmsta chef och är helt frivilligt.

– Tidigare har man kunnat gå till vårdcentralen och testa sig via sin arbetsplats. Nu har vi så att vi kan göra tester i egen regi, säger Jonas Engelbrektsson.