Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annorlunda möte för regionpolitiker

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

När regionfullmäktige nu möts är det med nästan halverat antal ledamöter och det blir ingen frågestund eller interpellationsdebatt, utan det skjuts till nästa möte – Det är inget vi vill bromsa under en längre tid, säger Annika Tännström (M), regionfullmäktiges ordförande.

Förra mötet ställdes in med anledning av coronapandemin, nu samlas regionfullmäktige på tisdagen i en kongressanläggning i Borås, men det är mycket som är annorlunda mot hur det brukar vara.

Antalet ledamöter är 149 i regionfullmäktige, men enligt en uppgörelse med alla gruppledare blir det 79 ledamöter som ses i Borås, med en fördelning som ska spegla valresultatet. För att vara beslutsmässigt måste hälften av ledamöterna vara på plats, alltså minst 75. Siffran 79 var inte hugget i sten utan något man prövade sig fram till för att få en bra avspegling av valresultatet med färre ledamöter.

Tolv ledamöter kommer också att finnas i reserv i angränsande rum i kongressanläggningen, för att kunna hoppa in om det skulle vara så att det finns frånvaro bland de 79 som deltar i mötet.

Begränsningen om max 50 personer gäller allmänna sammankomster och till dem räknas inte regionfullmäktige.

– Däremot följer vi alla rekommendationer om att hålla långt avstånd mellan ledamöter. Vi har också ställt in alla övernattningar på hotell, säger Annika Tännström.

Man sätter inte stopp för medborgare som vill komma och följa mötet, men uppmanar att i första hand göra det på distans.

– Vi ber allmänheten att följa mötet via webben, men om det skulle komma allmänhet till mötet finns det läktare längst bak i salen i Borås, säger Annika Tännström, som menar att det är ovant att försöka få färre istället för fler besökare till regionfullmäktiges möten.

På regionfullmäktige brukar det vara en frågestund där ledamöter ställer frågor till ledande politiker i aktuella frågor samt interpellationsdebatter, som är frågor med en mer omfattande debatt. Men detta saknas på tisdagens möte.

– Vi ville ha lite kortare sammanträde än vanligt och vi har med stöd av gruppledarna frågat om partierna kan tänka sig att avstå från frågor och interpellationer den här gången. Det är också så att interpellationer tar en hel del tjänstemannakraft för att få svar på frågorna och all kraft behövs nu till coronapandemin. Vi sparar det till nästa regionfullmäktige, så får vi se hur coronaläget är då, säger Annika Tännström.

Regionfullmäktige kommer heller inte att behandla några motioner vid detta möte. Annika Tännström hoppas att man kan göra det vid nästa möte i juni.

Är det inte viktigt med politisk debatt kring sjukvård när så mycket i samhället nu kretsar kring den pågående pandemin?

– Jo, absolut, det är inget vi vill bromsa under en längre tid. Planen är att köra i juni. Just nu är vi mitt uppe i det och det finns få svar att ge. Det är klart att man kan svara på vad man gjort på respektive sjukhus men tiden för utvärdering har varit kort, säger Annika Tännström.

Hon uttrycker samtidigt att det är viktigt att demokratin fortsätter så normalt som möjligt.

– Vi ser andra länder som tar situationen som intäkt för att inskränka i människors rörelse- och yttrandefrihet. Den karusellen är jag glad att inte Sverige är med på, säger Annika Tännström.

En punkt på dagordningen för regionfullmäktige berör också hur man skulle kunna hålla möten på annorlunda sätt vid extraordinära omständigheter, som vid en pandemi. En möjlig modell, om man kan lösa det praktiskt, är att samla fullmäktige på olika håll, till exempel att politikerna i Skaraborgs valkrets samlas i Skövde, en grupp i Göteborg och så vidare och att alla har uppkoppling till varandra.