Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allmän testning av coronavirus – så funkar det i Skövde

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Med start i veckan blir det möjligt för personer som har milda symptom att testa sig för covid-19. I Skövde kommer Närhälsans vårdcentraler att samarbeta kring provtagningen och drar igång inom kort. De privata vårdcentralerna öppnar också för provtagning av covid-19.

Regeringen vill öka takten i testerna av covid-19 och Närhälsans vårdcentraler i Västra Götaland förbereder sig för att kunna utföra betydligt fler tester. Den allmänna testningen innebär att i veckan blir det möjligt för personer som har milda symptom att testa sig för covid-19. Testet kan göras på den vårdcentral man är listad på.

Skövde har tio vårdcentraler, där sex av dem drivs av Närhälsan. Där kommer vårdcentralerna att samarbeta kring provtagningen som drar igång så snart som möjligt.

– De går ihop och jobbar med det, säger Susanne Lidén, primvårdsområdeschef.

Just nu jobbar vårdcentralerna med den sista planeringen kring hur testerna ska genomföras, uppger hon. När det är klart kommer information kring hur provtagningen ska genomföras att gå ut på vårdcentralernas hemsidor.

Allemanshälsans vårdcentraler vid Norrmalm och i Lunden öppnar också för provtagning av covid-19. Där får man ringa till sin vårdcentral och boka tid för att testa sig.

Vårdcentralen Centrum som Praktikertjänst driver börjar också med provtagning för covid-19. De erbjuder tid för provtagning alla vardagar 10.00-11.30, tid bokas via vårdcentralens hemsida. Provtagningen sker i en blå barack som står utan deras entré på Stationsgatan i Skövde.

Testerna kommer att dra igång allteftersom och ske på olika sätt runtom i Västra Götaland. Det kommer erbjudas bokningsbara tider, men också drop-in eller drive-in där det är möjligt. Aktuell information om vad som gäller för varje enskild vårdcentral kommer att finnas på vårdcentralernas webbplatser och telefonsvar.

För att testa sig måste man ha tydliga symptom i 24 timmar, annars finns det risk att provsvaret är missvisande.

Hur är intresset för att testa sig för covid-19 hittills?

– Det har varit spridda skurar bland de som kommit igång, högt och lågt, säger Susanne Lidén.