Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansens kritik mot S i valrörelsen

 
Billingeprojektet i Skövde
Visa alla artiklar

Dagarna innan valet är Alliansens båda kommunalråd Katarina Jonsson (M) och Ulrica Johansson (C) upprörda över Socialdemokraternas agerande i valrörelsen. – Just nu möter vi motståndare som inte agerar schysst, säger Katarina Jonsson.

LÄS MER: Johan Ask (S): ”Vi för vår egen politik”

Det är Socialdemokraternas fokusering på Billingeprojektet i allmänhet och valet av lift i synnerhet, som Jonsson och Johansson är upprörda över.

De båda menar att oppositionspartiet använder sig av märkliga räkneexempel och att deras budskap har bidragit till att skrämma upp många människor på felaktiga grunder.

– Det som påstås är att Alliansen håller på med extravaganta och lyxiga högriskprojekt, medan S i sin tur säger sig vilja skära ner på kostnader och minska på dessa högriskprojekt med 75 miljoner kronor, säger Katarina Jonsson.

– För vår del anser vi inte att en stålift är en lyx utan att det är värdigt att även funktionshindrade kan nyttja en investering, vilket de kan göra med den varianten, påpekar Ulrica Johansson.

För att ge perspektiv på kostnadsnivåerna visar Jonsson kommunens driftsbudgeten för 2021. Totalt omfattar den enligt nuvarande prognos och uppräknad med förväntad inflation 3,1 miljarder kronor. Av detta går 25 miljoner kronor till det nya Billingeprojektet. Som jämförelse nämner hon driftskostnaden för Arena Skövde, som samma år beräknas till 55 miljoner kronor. Den stora merparten av resten går till den gemensamma välfärden i form av vård, skola och omsorg.

– Man måste se på driftskostnaden, då det är den som påverkar verksamheternas ekonomi. Att som S utifrån de här siffrorna påstå att Billingeprojektet skulle riskera hela Skövdes välfärd är ett osant påstående, anser Katarina.

– I själva verket handlar det om en ökad driftskostnad på 400 000 kronor om man väljer en stålift i stället för en sittlift. De pengarna får man inte så mycket annat för som de vill framhäva, tillägger hon.

Utöver att hon anser att Socialdemokraterna har märkliga räkneexempel undrar Jonsson också vad partiet tänker sig att inte göra på Billingen när man säger sig kunna spara in 75 miljoner kronor på projektet.

– Det S säger är att de vill spara pengar genom att ta bort extravaganserna, men ingen vet exakt vad de ska ta bort, då de inte har svarat på den frågan någon gång inför valet.

– Däremot talar de om att vi gör högriskprojekt som riskerar välfärden i Skövde och skapar otrygghet på det viset. Här vill vi visa svart på vitt att det inte alls är så, säger Jonsson.

Hon understryker vidare att det är självklart att det finns olika åsikter inom politiken.

– Men just nu har S inte ens presenterat sina planer för Billingen, vilket vi har gjort. Och vi står rakryggade och försvarar dem i strävan efter att skapa mer resurser för Skövde, konstaterar Katarina Jonsson.

– Sen har vi ingen prestige i frågan. Vill en majoritet i fullmäktige ha en sittlift som funktionshindrade inte kan använda så får det vara så, understryker Ulrica Johansson.