Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen fortsätter styra i Skövde

Väljarna har sagt sitt. För Skövdes de innebär det att Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna fortsätter att styra Skövde tillsammans under den kommande mandatperioden.

Det blev små rörelser på den politiska scenen i Skövde efter årets val. Med en mindre del röster kvar att räkna, visar mandatfördelningen att de fyra allianspartierna M, C, KD och L fortsatt är den största samlade konstellationen med sina 29 mandat, medan de rödgröna S, V och MP tillsammans får 24 mandat och SD landar in på 8 mandat.

– Vi fick väljarnas förtroende att fortsätta att leda Skövdes utveckling. Jag tror det hänger samman med att vi haft och har en positiv utveckling i Skövde, det är det vi får cred för, säger Katarina Jonsson (M).

– Det handlar om att vi haft en ganska stabil ledning med Alliansen, för det är inte bara ett parti som får förtroendet utan vi får det tillsammans, understryker hon.

Med resultatet klart möttes de fyra allianspartierna under måndagen för att diskutera fortsättningen. Beslutet var inte så svårt att ta. Partierna bestämde sig för att jobba vidare på samma sätt som under den senaste mandatperioden.

– Vi har bestämt oss för att vi ska gå fram på samma sätt under kommande mandatperioden, vilket innebär att vi kommer att leda kommunen med en allians i minoritet.

– Vi tycker vi haft ett bra samarbete även med de övriga partierna och har bestämt oss för att fortsätta på samma sätt, tillägger hon.

På mötet fastställdes också att Jonsson får fortsatt förtroende som kommunstyrelsens ordförande.

– Det var det enda som blev klart avseende den biten. I övrigt börjar förhandlingarna nu om vilka partier som ska ha vilka poster i nämnderna. Sedan ska de bemannas, förklarar Jonsson.

Parallellt med det arbetet ska alliansen också ta fram sin programförklaring som man ska ha som underlag för det politiska arbetet under de kommande fyra åren och som ska börja gälla från januari.

– Vi vet att vi har en tuff tid framför oss. Vi har en befolkning som åldras, samtidigt som många unga föds, vilket innebär en demografisk situation som är väldigt speciell och som blir kostsam.

– Det är en stor ekonomisk utmaning vi står för i kommunen när så många fler kommer att behöva vår gemensamma välfärd samtidigt. Då blir det ännu viktigare vad vi gör för programförklaring, så det blir tydligt att vårt viktigaste uppdrag är att erbjuda en bra välfärd för våra medborgare, både i form av skola, vård och äldreomsorg, säger Katarina Jonsson.

När det gäller det fortsatta politiska arbetet ser kommunstyrelsens ordförande ingen större skillnad på hur man kommer att agera den kommande fyra åren, eftersom man varit i minoritet i fullmäktige även tidigare.

– Vårt fullmäktige ser ut som väljarna har valt det och det förhåller vi oss till och bjuder därför in partierna på ett likvärdigt sätt för att diskutera olika frågor, säger Jonsson.

– Vill sedan fullmäktige något annat än det vi presenterar som förslag, så har de andra partierna varit fria att ändra besluten på den nivån även innan valet. Så är det när man har en minoritet och det måste man vara extremt ödmjuk inför, säger kommunalrådet.

Själv vill hon jobba vidare i vad hon kallar för Skövdeandan, i syfte att hitta så breda politiska lösningar som möjligt för olika förslag.

– Vi vill gå ut brett från början för att sedan se vart vi landar. Så försöker vi jobba med olika förslag och det är så vi tror att Skövdeandan får bäst utveckling, säger Jonsson.

Det blev ganska tuffa tongångar i debatten om Billingesatsningen inför valet. Vad kommer det att betyda för fortsättningen att socialdemokraterna intog den här konfrontativa attityden?

– Jag kan bara konstatera att ingen gynnades av att vi fick det tråkiga klimatet som vi fick under några månader. Nu kommer jag att göra allt för att komma tillbaka till ett ödmjukt och respektfullt förhållningssätt för det tror jag gynnar Skövde bäst, säger Katarina Jonsson.

– Mitt förhållningssätt som ledare för Alliansen och Skövde är att vi kommer att söka breda lösningar även i fortsättningen. Sen om det innebär att vi får backa på några frågor och bli än mer pragmatiska så tror jag att det är värt det.

Hur har du upplevt den här tiden personligen?

– Som person tycker jag det är tråkigt, men jag tycker också det ger en felaktig bild att lyfta mig. Några försöker få det att se ut som det är en person som bestämmer men det är det inte. Vi är faktiskt ett lag, sedan är jag talesperson för det laget.

– Med det sagt tycker jag att vi måste släppa den här personfixeringen. Det måste handla mer om vart vi vill och vilka frågor vi driver, säger Katarina Jonsson.

Hon är också uppriktigt orolig för vad den allt hårdare attityden mot offentliga personer kan få för effekt på enskilda människor.

– Jag tycker vi måste stå upp för att det här beteendet inte är okej. Där tycker jag att vi alla ska bli mycket tydligare att säga ifrån. Människor som engagerar sig på olika sätt, men även tjänstemän, ska inte behöva stå ut med att bli påhoppade.

– Visar jag respekt så förväntar jag mig att få respekt tillbaka. Om inte vi alla markerar och står upp för att det här är inte rätt, så går det fort att man börjar acceptera det.