Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alhem om brotten i Falköping

På kort tid har två grövre våldsbrott skett i Falköping. Det är inte heller första gången det inträffar och många tycker att orten är speciellt utsatt. Men vad beror brottsvågor på? – Det kan vara individanpassat. Om någon som är inne i en intensiv brottstrend flyttar dit kan det ganska snabbt ge utslag i statistiken, säger tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem.

Han menar också att det är viktigt att polisen noggrant analyserar var de bäst kan sätta in sina resurser. Falköping har dock ganska bra siffror när det gäller att hitta en gärningsman.

– Det glädjer mig mycket. Det finns nämligen inget bättre sätt att förebygga brott än att ha en hög uppklarningsprocent, fortsätter Sven-Erik Alhem.

Det motsatta kan däremot helt andra effekter.

– Det kan uppmana fler att ägna sig åt kriminell verksamhet eftersom de ser att det lönar sig och risken för att åka fast är liten, menar Alhem.

Ger råd

Den tidigare överåklagaren fascineras också av hur vårt samhälle är uppbyggt på att ge vanligt folk råd. Detta trots att han anser att man vänder sig till fel krets.

– Man möts ofta av skyltar vid kyrkogårdarna som säger "Töm din bil själv", men ska man behöva släpa med sig reservdäcken för att lägga en blomma på en grav?

Han tycker istället att det borde stå "Ge tusan i att stjäla". Att budskapet vänder sig till de kriminella.

Semesterproblem

Alhem konstaterar också att en villaägare på semester måste tänka på mycket.

– Be grannarna klippa gräset, ta in posten, tömma soptunnan och lägga ut leksaker på gräsmattan. Samtidigt ska man helst ha ett larm, tidsstyrda lampor och en radio eller tv som sätts på då och då.

Han tycker istället att man borde ta direktkontakt med kriminella och säga åt dem att sluta begå brott. I annat fall åker de in.

Men finns det då inget vi kan göra för att minska risken att drabbas?

– Självklart måste man inte ta de dyraste kläderna när man åker utomlands, klä ner sig lite helt enkelt. Men samtidigt menar jag att man måste han kunna ha på sig en guldkedja utan att riskera att bli bestulen.

Finns det något vi kan bli bättre på?

– Ja, att tala om alla de brott som faktiskt klaras upp. Det minskar spridningsrisken, menar Alhem.

Läs många grova brott i Falköping

Läs Falköping sticker ut efter sommaren