Det har nu snart gått två år sedan en man från Västra Götaland blev så dålig under en akupunkturbehandling att han fick föras med ambulans till sjukhus. Mannens liv gick dessvärre inte att rädda, men på sjukhuset fattade man först inga misstankar om att dödsfallet ska ha berott på någonting annat än mannens cancersjukdom. Det var först när en läkare granskade röntgenplåtarna som tankarna väcktes om dödsfallet kunde ha berott på en felaktig akupunkturbehandling.

I dagarna två, tisdag och onsdag, pågår rättegången mot den kvinnliga akupunktör i Jönköpings län som åtalats för grovt vållande till annans död.

Enligt åklagaren var det akupunkturnålarna som orsakade skador på hjärtat vilket ledde till en blödning i hjärtsäcken och att patienten avled. Åklagaren menar att akupunktören varit grovt försumlig, vilket orsakat dödsfallet.

Kvinnan, har genom sin försvarare Henrik Sjöman, hävdat att skadorna även kan ha berott på mannens långt framskridna cancersjukdom. Akupunktören och försvararen begärde därför komplettering av den medicinska utredningen men detta avslog åklagaren och menade att det inte hade någon betydelse för förundersökningen.