Det var fullsatt och försommarvarmt i domkyrkan vid präst- och diakonvigningen. I den strålande solen blev det också något av glad skolavslutning över samlingen, med en somrig ton i körsång och psalmer.

Till det bidrog också det faktum att domkyrkans dörrar ställdes på vid gavel för att släppa in luft och sommarljus, liksom att den traditionella fotograferingen efteråt kunde ske utomhus.

Som vanligt leddes gudstjänsten av biskop Åke Bonnier. Han knöt an till det som var söndagens tema, där utgångspunkten var en bibeltext som handlade om att bli bjuden till fest.

Nya dimensioner

Utifrån den texten riktade han sig de som samlats i domkyrkan, men särskilt till de tre vigningskandidaterna.

– Ni har sannerligen något livsviktigt att inbjuda till, sade biskopen till dem.

Det livsviktiga som han talade om är möjligheten till ett rikare liv genom en fördjupad relation med Gud.

– Det ger nya dimensioner åt tillvaron, det hjälper oss att se vårt eget sammanhang på ett djupare sätt. Det ger fördjupat färgseende åt tillvaron och det förändrar vår värld, i det lilla och i det stora, till en bättre värld, sade han.

Rädda för religion

Men Åke Bonnier konstaterade också att det finns människor som tackar nej till denna inbjudan. Så är det i bibelns berättelse och så är det i dag.

– Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder. Det finns en rädsla att tala om kristen tro, och röster höjs för förbud mot religiösa friskolor, sade han.

Biskopen riktade sig sedan till de nyvigda och konstaterade att det är i detta sammanhang som de ska verka. De ska gå ut i ett samhälle som är både sekulärt och multireligiöst och där man möter religionsrädda människor.

– Ut ska ni. Göm er inte i kyrkor och församlingshem. Ut, ut i det lokala sammanhanget på gator och torg, sade han.

De som vigdes till präster var Annette Börjesson som ska arbeta i Vänersborg och Tina Haettner Blomquist, Trollhättan. Till diakon vigdes Carina Björklund, Töreboda.