När slutsignalen i Arena B väl gick så var det nog de vitklädda östgötarna som pustade ut mest.

Äntligen var det över.

IFK Skövde gick ut i säsongens första träningsmatch och demolerade fjolårets tabellsjua i allsvenskan med 32–13 (16–3).

Det var nästan så att man tyckte att IFK Skövde inte betett sig okej, att de spelat lite väl bra. Varit lite för överlägsna. De kunde väl ha varit lite snällare mot motståndarna?

Givetvis förstår jag att ett lag som precis startat igång försäsongen aldrig medvetet skulle slå av på tempot för att jämna ut oddsen. Men klasskillnaden var enorm.

Linköpings målvakt Emil Björklund summerade den första halvleken ganska bra när han gick av i halvtid.

– Det här var ju lätt, konstaterade han med ett stort skratt.

På andra sidan planen stod en norrman med svärmorsutseende. Inga synliga tatueringar (han hade förvisso långärmat och långbyxor på sig), ingen avancerad frisyr med mängder av vax i. Håvard Åsheim verkar bara bry sig om att rädda bollar. Och herregud. Killen kan rädda bollar.

Under matchens första 14 minuter tog han bokstavligt talat allt. IFK ledde med 7–0 och när nollan väl spräcktes så var det på straff. Sen då? Sen spikade han igen på nytt och släppte in två bollar till innan han bytte med kollegan Marcus Holmén i halvtid.

– Det var fint. Alla var sugna på att komma igång med matcher. Vi ville se hur vi ligger och har ju bara tränat i några veckor. Det såg bra ut både framåt och bakåt, säger Åsheim som knappt ville kännas vid att han bara släppt tre bollar.

– Äh, jag fick några räddningar från start och jobbade mig in och hade flyt. Försvaret var bra också.

Lutad mot väggen nere vid planen stod sportchefen Ulf Nyström som inte ville dra några större växlar av utskåpningen. Utan att veta helt säkert så tror jag nog han var rätt belåten med vad han fick se.

På vänstersex var Rasmus Wremer tillbaka. Den gamle (nåja) kan än. Sju mål, varav tre på straff, från den evigt unge Mullsjö-magikern.

Ersättare på nio meter finns det gott om. En av dem är danske Matias Helt Jepsen som kommer få svenska handbollshjärtan att klappa lite fortare av beundran den här hösten och vintern. Det ryms mycket handboll i den kroppen. Vill ni ha fler namn som kan kliva fram från nio meter? Kristian Svensson, Jack Thurin och Richard Hanisch är några.

I bak stod gigantiske Rex Blom och plockade bort mittsexor som om det vore en sopsäck med bomullstussar som tvunget skulle till återvinningen.

En värvning som kommer vara oerhört nyttig för Skövde när det blir tuffare motstånd senare under säsongen.

Tränaren Jonas Wille då?

Han verkar trivas bra på sitt nya jobb och både han och spelarna verkar ha kul. Det är tummar upp och när kritik ges, då ges det med ett leende. Norrmannen roterade friskt och luftade samtliga 14 spelare.

– Jag hade aldrig förväntat mig en sån överkörning. Vi släpper in tre mål i en seniormatch. Där kan vi inte begära mer. Att lägga för mycket fokus på resultatet ska vi kanske inte göra. Vi har kanske kommit lite längre i vår process än Linköping. Men jag är imponerad av spelarnas attityd, säger Wille.

Försäsongen lär bjuda på en del upp- och nedgångar och det är Wille medveten om.

– Men vi ska i varje fall visa att vi ska fajtas och slåss.

Mål, IFK Skövde: Rasmus Wremer 7 (3), Christopher Hedberg 5, Jack Thurin 5, Axel Franzén 4, Adam Samuelsson 2, Jacob Larsen 2, Matias Helt Jepsen 2, Richard Hanisch 2, Casper Ebbesson, Rex Blom, Albin Rosén.